Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

lijf & leden

Eerste arbodienst speciaal voor vrouwen: 'Er is nu geen aandacht voor hun levensfase'

Eerste arbodienst speciaal voor vrouwen: 'Er is nu geen aandacht voor hun levensfase'

HealthyWoman komt met de eerste arbodienst speciaal voor vrouwen. Op dit moment is het ziekteverzuim onder vrouwelijke werknemers namelijk veel te hoog. 

| Anna Botic

Met de arbodienst wordt er kort gezegd meer rekening gehouden met problemen in specifieke levensfasen van vrouwen.

Niet begrepen

Joyce van Dijk, initiatiefneemster en tevens eigenaresse van HealthyWoman, geeft aan dat er veel vrouwen onnodig ziek thuis zitten. Volgens haar voelen zij zich niet begrepen en hebben zij sterk het idee dat ze in de steek worden gelaten. “Ze stromen uit en gaan een financieel moeilijke en onzekere toekomst tegemoet. Er is geen aandacht voor de levensfase waarin ze zitten en de invloed die dat op hen heeft. Deze invloed wordt vaak verward met een burn-out”, legt Van Dijk uit. “Hierdoor worden vrouwen behandeld als burn-outpatiënten, terwijl ze eigenlijk een andere interventie nodig moeten hebben.”

Verschillende levensfases

Onderzoek van het CBS toont aan dat vrouwen zich sneller ziek melden dan hun mannelijke collega’s. Lange tijd is er gewerkt met de ‘one size fits all’-aanpak. Dat betekent dat er geen rekening wordt gehouden met genderverschillen. Er wordt dus niet gekeken naar de levensfase waarin iemand zich bevindt. Dit kan erg frusterend zijn als je zwanger bent, of last hebt van hormonale schommelingen tijdens de overgang.

Lees ook
Werknemers vaak thuis zonder medische klachten

Fysiek en mentaal

Genoeg reden voor Van Dijk om in actie te komen. Met HealthyWoman richt zij zich op alle vrouwen in alle levensfasen, met de focus op de vrouwensectoren, zoals de zorg. “Dat heeft nog geen enkele andere arbodienst tot nu toe gedaan”, aldus Van Dijk. Er wordt gekeken naar het huidige verzuim maar ook naar manieren om verzuim te voorkomen. Zowel de fysieke kant als de mentale kant komt aan bod. “Thuis op de bank zitten lost het probleem niet op. Vrouwen worden door een wandeltrainer mee naar buiten genomen. Ze voelen weer: eigenlijk kan ik best veel. Het geeft energie en zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat ze zich ook mentaal beter gaan voelen.”

NIEUWS | GEZOND | LIJF & LEDEN

Bron: Koolhoven & Partners | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer lijf & leden

Lees dit ook even

Please update your browser