#houvol

Sven onderging een gastric bypass en viel  32 kilo af: 'Ik ging door een hel'

Sven onderging een gastric bypass en viel 32 kilo af: 'Ik ging door een hel'

Vorig jaar moest de Belgische Sven Vlegels (36) elke dag nog 164 kilo met zich meezeulen, maar na een gastric bypass verloor hij 32 kilo.

| Stijn de Vries

Na de operatie vlogen de eerste kilo’s eraf, maar nu wordt het steeds moeilijker om zijn streefgewicht te halen.

‘Ik kon niks’

“Toen ik zo zwaar was voelde ik me enorm slecht, ik kon niks”, vertelt Sven aan LINDAnieuws. “Na twee meter lopen was ik al buiten adem.” Mentaal was het ook zwaar. “Als je mensen ziet die mager zijn, maar wel enorm veel eten, denk je bij jezelf: wat doe ik verkeerd? Als ik in de spiegel keek werd ik enorm onzeker.” Sven was zelfs zo onzeker, dat hij met een T-shirt aan in het zwembad sprong. “Ik was bang dat mensen mijn lichaam niet mooi vonden.”

Snel afvallen

“De eerste drie maanden na de gastric bypass viel ik snel af”, vervolgt hij. “Dat is normaal. Ik durfde natuurlijk niet te eten omdat ik bang was dat mijn maag ging uitzetten of uitscheuren.” Na de ingreep ging Sven veel gezonder eten, wat hielp bij het gewicht verliezen. “Ik at veel minder vetten, suikers en koolhydraten, en juist meer groente en fruit.”

Helse week

“De eerste week na de operatie ben ik door een hel gegaan”, vertelt Sven nog over de gevolgen van de gastric bypass. “Ik had enorm veel pijn. Ze hadden me morfine gegeven, maar dat hielp niet. Het was écht afzien.” De positieve reacties op het resultaat deden hem echter goed. “Mensen vonden me er goed uitzien en waren blij voor me.”

Een hulpmiddel

Natuurlijk kwamen er ook negatieve reacties. Sven: “Er werd verteld dat ik met diëten net zoveel had kunnen afvallen, maar dat lukte me al jaren niet.” Zijn omgeving noemde de ingreep een wondermiddel, “maar het is echt een hulpmiddel. Mensen die totaal geen last hebben van overgewicht, weten niet hoe het is om ertegen te vechten. Het is mentaal en lichamelijk enorm zwaar.”

Positief

Sven is positief over de uitkomst. “Ik voel me veel fitter, kan beter bewegen en kan mooiere kleding aan. Shirts in de maat XXXL zijn altijd lelijk. Nu heb ik genoeg aan een XL. Mijn diabetes is nu ook zonder medicatie onder controle, dus door het afvallen is ook dat beter geworden. Mijn streefdoel is om net onder de honderd te raken, maar ik weet niet of dat gaat lukken. Ik val namelijk al twee maanden niet af en kom niet meer aan. Maar mijn chirurg vertelde me dat het afvalproces vijf jaar kan duren, dus misschien heb ik gewoon nog een lange weg te gaan.”

Lees ook
Jacqueline kreeg een gastric bypass en verloor 65 kilo, maar dat ging niet zonder problemen

Sven en zijn vriend, met wie hij al vier jaar een relatie heeft

De zon schijnt en daarom geeft LINDA. korting op de fijnste producten in onze shop. Neem hier snel een kijkje

SNACKS | #HOUVOL

Foto: Sven Vlegels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer #houvol

Lees dit ook even

Please update your browser