Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

#houvol

Ouderdom 'een tikkeltje' uitstellen? Train dan vooral je conditie

Ouderdom 'een tikkeltje' uitstellen? Train dan vooral je conditie

Wil jij het ouder worden vertragen? Een productieve work-out is dan het beste wat je kunt doen, wijst onderzoek uit. Dus weg met al die crèmes, en kom maar op met die sportschoenen.

| Anna Botic

Wacht dus niet langer en lees hier hoe jij je volgens het Engelstalige online magazine Health fit kunt voelen.

Uithoudingsvermogen

Het wetenschappelijke tijdschrift European Heart Journal maakte vorige week bekend dat lichaamsbeweging essentieel is om verouderingseffecten tegen te gaan. Met name sporten die het uithoudingsvermogen trainen dragen hier aan bij. Dus dat extra rondje hardlopen of fietsen is zo gek nog niet. Je kunt ook denken aan zwemmen óf een intensieve intervaltraining.

Het onderzoek

Een grote groep Duitse wetenschappers legden dit onderzoek af. Er werden om precies te zijn 124 gezonde, inactieve personen tussen de dertig en zestig jaar in vier groepen verdeeld. Eén van deze groepen bleef zijn huidige levensstijl voortzetten, maar deed wel aan krachttraining. De andere drie groepen begonnen actief te trainen, drie keer per week 45 minuten. En dit zo’n 26 weken lang.

De uitkomst

De drie groepen die intensief trainden, merkten op het einde van het onderzoek duidelijk dat zij zich fitter voelden. De andere groep merkte niks. Bij de actieve groepen waren effecten zichtbaar die van belang zijn voor de cellulaire veroudering en het gezond ouder worden, geeft Ulrich Laufs, van de Universiteit van Leipzig aan in een wetenschappelijk rapport.

Stikstofmonoxide

Wat die effecten zijn? De wetenschappers die zich met deze studie bezighielden stelden dat conditietraining de hoeveelheid stikstofmonoxide in het bloed verhoogt. Stikstofmonoxide verhoogt de bloedstroom en verlaagt de bloeddruk, wat positieve gevolgen heeft.

Lees ook
Alle Harry Potter-fans verzamelen: door deze magische yoga ga je wél met plezier sporten

Combineer kracht- en conditietraining

Het is niet zo dat één type training per se beter is om fysiek fit te worden. Verder onderzoek is wel noodzakelijk. “Krachttraining zou een aanvulling moeten zijn op het uithoudingsvermogen in plaats van een vervanging”, meldt Christian Werner van de Saarland Universiteit in Duitsland.

SNACKS | GEZOND | #HOUVOL | LIJF & LEDEN

Bron: Health | Foto: Getty images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer #houvol

Lees dit ook even

Please update your browser