Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

#houvol

Na twee eetstoornissen is Thalita nu fit: 'Op mijn dieptepunt woog ik 43 kilo'

Na twee eetstoornissen is Thalita nu fit: 'Op mijn dieptepunt woog ik 43 kilo'

Thalita Martens (29) is tegenwoordig gezond en veel bezig met sporten en voeding. Maar jaren geleden was ze op een extreem ongezonde manier bezig met wat ze at.

| Stijn de Vries

Nadat ze die eetstoornissen overwon, probeert ze nu andere mensen te helpen die met hun gewicht worstelen. Wij belden Thalita op.

Behandelingen

De eetstoornissen ontwikkelden zich toen Thalita zeventien was. “Dat ging langzaam. Ik wilde steeds minder eten en steeds meer afvallen. Dat werd steeds erger. Tot mijn 24ste leed ik aan anorexia en boulimia.” Ze onderging verschillende behandelingen en ging naar de psycholoog, maar dat hielp weinig: “Op mijn achttiende hebben ze me bij de zorginstelling ontslagen omdat ze me niet konden helpen. Beter gezegd: ik wilde niet geholpen worden.”

Ouders

“Eetstoornissen zijn echt een psychische ziekte”, vertelt Thalita ons. “Ik woog 61 kilo, maar ik dacht dat, als ik onder de zestig kwam, ik leuker, knapper en aardiger gevonden zou worden.” 61 kilo werd vijftig, maar ook dat was niet licht genoeg. “Ik was nooit tevreden met mijn gewicht en woog mezelf meerdere keren per dag. Uiteindelijk woog ik 43 kilo. Dat is een extreem ondergewicht. Ik was altijd moe, had nergens energie voor en werd niet meer ongesteld. Mijn ouders maakten zich enorme zorgen en probeerden van alles om me te helpen.”

Stewardess

In 2012 kreeg Thalita een baan bij Transavia als stewardess. “Dat is heel zwaar werk, je móet wel eten. In die tijd werd fitness heel populair en begon ook krachttraining op te komen. Ik begon daaraan en moest dus ook eten om er energie voor te krijgen. Ik vond het enorm leuk om te doen. Het trainen was echt mijn redding.”

Normaal

“Het duurde wel drie of vier jaar om te komen waar ik nu ben.” Thalita heeft inmiddels een normale relatie met eten. “Ik geniet er nu ook van. Ik eet zelfs chocolade en taart. Tegenwoordig ben ik online coach en begeleid ik anderen die ook een worsteling hebben met voeding of willen afvallen.”

#Fitgirl

“Op Instagram deel ik veel foto’s. Ik geef een heldere uitleg bij mijn foto’s en post regelmatig. Ik krijg vaak berichten van meisjes die zeggen dat ze het knap vinden dat ik nu fit en veel gezonder ben dan eerst.” Het liefst kijkt Thalita niet naar foto’s van de tijd dat ze haar stoornissen had. “Die foto’s van vroeger zijn heel akelig. Een eetstoornis hebben, betekent niet dat je graag magere lichamen ziet. Het heeft ook te maken met controle willen hebben over je voeding en lijf.”

Grip

“Op voeding kun je grip hebben. Nu heb ik dat nog steeds, maar dan op een goede manier. Ik kan weer alles eten en hoef niet meer af te vallen. Als ik een dag of week niet sport is het ook prima. Die eetstoornissen zijn geen ding meer in mijn leven. Daar ben ik enorm blij om.”

Lees ook
Sven onderging een gastric bypass en viel 32 kilo af: ‘Ik ging door een hel’

SNACKS | LIFESTYLE | #HOUVOL

Bron: Thalita Martens | Foto: Privéfoto

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Jose KlaassenJose Klaassen

Knap van. Je vecht al 10jaar maar mij lukt het nog niet misschien kun jij me advies geven ook instellinge gehad en weet wat nog meer maar hielp niets gr

Meer #houvol

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen
Advertorial

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen

Weet jij na het optuigen van de kerstboom nooit meer precies wat je verder nog kunt doen om de kerstsferen in huis te halen zonder dat je woonkamer meteen in een stilstaande kermis verandert? 

Lees dit ook even

Please update your browser