#houvol

Granenontbijtje met magere yoghurt? Laat staan: 'Maak liever een omeletje mét roomboter'

Granenontbijtje met magere yoghurt? Laat staan: 'Maak liever een omeletje mét roomboter'

De beste manier om af te vallen volgens arts William Cortvriendt? ‘Gewoon zoveel eten als je zelf wil.’ Wij hopen maar al te graag dat hij gelijk heeft.

| Isabel Ockers

William Cortvriendt was vanochtend te gast bij Evers Staat Op en gaf zijn (duidelijke) mening over dieetgoeroes: “Volledig flauwekul”.

Lees ook
Chantal: Vijf maanden heb ik me voor de kat z’n viool afgemat op de hogere dieetschool

Weg met de dieetgoeroes
In zijn boek Lichter maakt William Cortvriendt korte metten met allerlei dieetverhalen. “Vijftig procent van de Nederlanders is te dik, in Amerika heeft zelfs twee derde van de bevolking overgewicht. Het zou best kunnen dat we Amerika achterna gaan.” Maar er is nog hoop: we kunnen er volgens Cortvriendt eenvoudig iets aan doen. Hoe precies?

Natuurlijk eten
Met het antwoord van William kan je ons niet gelukkiger maken: “Je moet zo veel eten als je zelf wil, ook volle producten en vetten.” Maar de kant-en-klare pakjes kunnen we beter laten staan, daar raken we niet van verzadigd en het voedsel wordt opgeslagen als vet.” Als je teruggaat naar natuurlijk eten en verzadigde vetten eet, dan zal je lichaam juist vet verbranden, in plaats van opslaan. Klinkt goed, die theorie van Cortvriendt.

Maar wát moet je dan eten? Cortvriendt geeft wat tips.

Ontbijt
Het hippe havermout-ontbijt kunnen wat William betreft lekker overslaan. “Neem een lekkere omelet met veel groenten.” Of lekkere volle Griekse yoghurt, maar géén magere dus. Wij vroegen ons af: er zitten toch juist meer calorieën in de volle producten? “In frisdrank zit ongeveer evenveel calorieën als het omelet-ontbijtje, máár er is geen cola-waterval. Frisdrank is dus geen natuurlijk product en je raakt er niet verzadigd van, terwijl je door een omelet wel vier uur vol zit.”

Diner
Als avondeten moet je lekker Hollands denken. “Zorg wel dat de helft van je bord gevuld is met groenten. En alles moet vers.” Daar staat tegenover dat je wel lekker vette jus erbij mag eten, wánt: verzadiging. Pasta kan je dan weer beter niet eten volgens William. “Als je het wel doet, eet dan veel groenten en vlees, en relatief weinig pasta.” Ook ketchup is verboden: hier zit twintig procent suiker in. “Mensen denken: lekker gezond, tomatensaus. Maar dat is dus niet zo.”

Kroketje uit de muur
Of je dan helemaal geen kroket meer uit de muur mag halen of zak chips open mag trekken? Eigenlijk niet, wat Cortfriendt betreft. Maar iedereen weet: je ontkomt er niet aan, op z’n tijd.

Het hele fragment luister je hier

In Bobbi Gaat Dunner zie je hoe Bobbi de strijd aangaat tegen de zwangerschapskilo’s. 

MEER VIDEO’S ZIEN?
Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.

SNACKS | ETEN & DRINKEN | #HOUVOL | GEZOND & GEZELLIG

Bron: 538 Evers Staat Op | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer #houvol

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser