Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

#houvol

Esmee verloor 58 kilo na maagverkleining: 'Kon ik eindelijk mijn droom verwezenlijken'

Esmee verloor 58 kilo na maagverkleining: 'Kon ik eindelijk mijn droom verwezenlijken'

Esmee Ros (24) woog twee jaar geleden 130 kilo en onderging een gastric sleeve. Nadat ze tientallen kilo’s was afgevallen kon ze eindelijk haar droom waarmaken. 

| Stijn de Vries

“Nu ben ik 24 jaar en heb ik meer energie dan ooit. Ik ben positiever en minder onzeker”, zegt ze.

Zwaarste kind

“Ik was altijd het grootste en zwaarste kind van de klas”, vertelt Esmee aan LINDAnieuws. “Als veertienjarige woog ik al rond de 85 kilo. Ik werd daar enorm mee gepest, zowel op de basisschool als op de middelbare school. In die periode bezocht ik een paar diëtisten en een kinderarts om af te vallen, maar dat werkte niet. Altijd kwamen die kilo’s er weer aan omdat ik eten als een troostmiddel gebruikte. Ik verwerkte de pesterijen door meer te eten.” Esmee noemt zichzelf dan ook een emotie-eter. Ze at te veel, totdat calorieën tellen een obsessie voor haar werd.

Eetstoornissen

“Op mijn vijftiende kreeg ik een eetstoornis, het was een mix tussen anorexia en boulimia, genaamd NAO, – Niet Anderszins Omschreven. Dat was heel heftig, in een korte periode ben ik 25 kilo afgevallen en at ik dagen niet.” Esmee had ook eetbuien, waarna ze alles weer uitspuugde. “Daar ben ik twee jaar voor in therapie geweest, wat enorm hielp. Ik volgde drie keer per week een intensieve therapie. Maar in die periode kwam ik ook weer veel aan.” Na de therapie at ze zoveel dat ze snel weer terug bij af was. “Ik had weer overgewicht. Het was heel lastig toen ik opnieuw aan begon te komen. Ik leerde mezelf te accepteren, maar sloeg daar in door. Die aantal kilo’s te veel maakten me allemaal niet meer uit.”

Familiedingetje

De moeder en tante van Esmee ondergingen beiden een maagverkleining, iets wat de 24-jarige aan het denken zette. “Door hen ben ik na gaan denken of ik nog wel jarenlang door wilde emmeren met mijn gewicht. Ondertussen woog ik 130 kilo toen ik 21 jaar oud was, maar ik viel maar niet af. Ik was altijd moe en kreeg lichamelijke klachten.” Twee jaar geleden ging ze het traject in voor een maagverkleining. “Ik moest bijeenkomsten bijwonen, werd gescreend of ik een maagverkleining mocht hebben en moest groepssessies volgen. Dat jaar nog kreeg ik de verkleining. Ik was heel jong, maar daar heb ik bewust voor gekozen. Ik kon nog wel tien jaar lang strijden tegen m’n gewicht, maar ik zag geen verbetering.”

Australische droom

“Nu ben ik 24 jaar en heb ik meer energie dan ooit. Ik ben positiever en minder onzeker. Vorige week ben ik teruggekomen van een jaar Australië waar ik als au pair bij een gezin werkte. Vijf jaar geleden droomde ik daar al van, maar vanwege mijn gewicht paste ik niet eens in een vliegtuigstoel. Conditie om achter kinderen aan te rennen was er ook niet.” Het was geweldig voor Esmee om eindelijk Down under te gaan. “Echt een droom die is uitgekomen. Nu weeg ik trouwens 72 kilo, ik ben 58 kilo afgevallen. Ook al een droom die nu realiteit is.”

Lees ook
Marie-josee kreeg na haar gastric bypass een infectie en werd chronisch ziek

SNACKS | INTERVIEW | #HOUVOL

Bron: Esmee Ros | Foto: Privé Esmee Ros

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer #houvol

Lees dit ook even

Please update your browser