Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

#houvol

Ellen viel in vijftien maanden 42 kilo af zonder het gevoel te hebben op dieet te zijn

Ellen viel in vijftien maanden 42 kilo af zonder het gevoel te hebben op dieet te zijn

Ellen van Burg (55) wist 42 kilo af te vallen met een speciaal dieet. Een dieet dat ze wél kon volhouden.

| Stijn de Vries

“Ik ging van maat 52 naar maatje 38. En dat in vijftien maanden”, zegt ze in gesprek met LINDAnieuws.

Jojo

“Al jaren was ik aan het jojoën met mijn gewicht. Maar op een gegeven moment kwam ik in aanraking met een boek van Mieke Kosters”, vertelt Ellen. In het boek las ze dat ze op een verkeerde manier probeerde af te vallen. “Ik las het en vond het een verhelderend verhaal. Eerst at ik tijdens een dieet zo min mogelijk en vooral crackers en komkommers. Maar daarna kwam alles er weer aan. Door dat boek te lezen begreep ik ineens dat slanke mensen niet alles wat los en vast zit eten, maar bewuste keuzes maken.” Een eyeopener voor Ellen.

Minderen

Ze begon meteen haar hoeveelheden aan te passen. “Ik at niet alles meer in één keer op, en wist mijn porties te minderen. Als ik een slagroompunt niet minimaal een acht waard vond, at ik het niet.” Ze at alleen nog wat ze écht lekker vond. “Een wijntje en een hapje in het weekend gunde ik mezelf nog. Daarom kon ik dit dieet makkelijker volhouden.” Ze had niet het gevoel dat ze aan het diëten was. “Dat was heel fijn. Natuurlijk moet je ook gewoontes afleren zoals ongezonde producten eten, maar het was de knop die ik omdraaide die me hielp met afvallen.”

Tientallen kilo’s

“In vijftien maanden tijd ben ik 42 kilo afgevallen. Toen ik met 105 kilo besloot om m’n gewicht aan te pakken, woog ik vijftien maanden later 63. En dat weeg ik nog steeds. Ik hekelde sporten destijds, maar je moét wel sporten als je je kilo’s kwijt wilt raken. Ik nam de trap in plaats van de lift en deed een wandelingetje in mijn lunchpauze.” Ze bewoog steeds meer. Zoveel zelfs, dat sporten een hobby werd. “Ik hou van wandelen en ben verslaafd geraakt aan wielrennen.”

Kledingkasten vol

Door haar gewichtsverlies kon ze opeens totaal andere kleding kopen. “Het zijn heel wat kledingmaten kleiner. Ik begon met maat 52 en heb nu maatje 38. In elke winkel kan ik tegenwoordig mijn slag slaan. Er is een wereld voor me opengegaan op gebied van mode en kan kopen wat ik leuk vind in plaats van wat ‘gelukkig past’.”

Gezonder en gelukkiger

Ze vervolgt: “Door mijn gewicht destijds had ik allerlei ongemakken en kon ik mijn schoenen met moeite aandoen. Ik liep een trap op en was al kortademig. Dat heb ik niet meer. Alles gaat me makkelijker af. Ik voel me fitter en door het sporten word ik blij, iets wat ik niet voor mogelijk had gehouden.” Ellen sluit af met een tip voor iedereen die ook wil afvallen: “Pak je eetpatroon aan als je ongezond eet en te zwaar bent. Je wordt gezonder en stukken gelukkiger als je bereid bent te veranderen.”

Lees ook
Carin had een eetstoornis, is nu te zwaar en krijgt een maagverkleining

SNACKS | INTERVIEW | #HOUVOL

Bron: LINDAnieuws | Foto: Ellen van Burg

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Chantal van DingenenChantal van Dingenen

Welk boek heeft Ellen gelezen?

Tata VegterTata Vegter

Geweldig wat Ellen heeft gedaan! Ik weet wat het is, heb over die 42 kilo 14 maanden gedaan en wil ze (ook) nooooit meer terug .... Moet/wil nog een paar kilo en dan is het mooi.

Meer #houvol

Lees dit ook even

Please update your browser