Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Gezond & gezellig

Honing is helemaal niet beter dan suiker: 8 x gezondheidsfabels ontkracht

Honing is helemaal niet beter dan suiker: 8 x gezondheidsfabels ontkracht

Biologisch eten is gezonder en honing is beter dan suiker. Tenminste, dat wordt al jaren gedacht. Er zijn heel wat gezondheidsfabeltjes, tijd om die voor eens en altijd te ontkrachten.

| Stijn de Vries

En dat doet niemand minder dan Tijn Elferink (36), auteur van het boek Dit boek is gezond (dat vanaf morgen in de winkel ligt), voor ons. Wij spraken Tijn en legden hem een aantal fabels voor.

1. Honing is gezonder dan suiker

“Dit klopt dus écht niet. Suiker is suiker. Het is niet zo dat honing beter of gezonder is dan suiker. Tegenwoordig zie je vaak op verpakkingen dat iets gezoet is met honing. Dan denken mensen dat ’t gezonder is, maar dat is onjuist.”

2. Eén glas alcohol per dag is gezond

“Er is wel wat voor te zeggen dat velen dat denken. Als je uitsluitend naar hart- en vaatziekten kijkt, heeft alcohol positieve effecten. Bij matig alcoholgebruik heb je namelijk dertig procent minder kans op hart en vaatziekten. Maar kijk je ook naar kanker en andere ziekten, dan heeft het helemaal geen positieve effecten. Daarom verdient alcohol het niet te worden gepromoot.”

3. Koud afdouchen is een kwakzalversfabeltje

“Koud afdouchen blijkt dus wél goed te zijn. In je lichaam zitten twee typen vet. Als je bijvoorbeeld een bierbuik hebt, kan je lichaam dat vet niet verbranden. Maar als je lichaam meer kou ervaart, zoals koud afdouchen, wordt dat ene vet omgezet in een vet dat het lichaam wél kan verbranden. Eén van de meest effectieve manieren om af te vallen is daarom: zwemmen. Niet alleen omdat je in beweging bent, maar omdat je lichaam ook warmte afstaat aan het water.”

4. Een paar uur slaap per nacht is voldoende

“Tegenwoordig lijkt het bijna stoer te zijn als je zegt dat je aan een paar uurtjes slaap voldoende hebt. Een paar uur slapen is niet gezond. Het is beter om minstens acht uur per nacht te slapen om te herstellen en ervoor te zorgen dat je weer energie hebt voor de volgende dag. Kleine tip: het is handig om in cycli van 1,5 uur te slapen en zo ook je wekker te zetten. Slaap daarom 7,5 uur of 9 uur, dan word je het meest uitgerust wakker.”

5. Biologische voeding is beter dan niet-biologische

“Het verschil tussen die twee is heel klein. De positieve effecten van biologisch is nihil. Het verschil in de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen, dat ook klein is, heeft bijna geen invloed op je gezondheid. Dat verschil is er wel met dierenwelzijn en belasting van het milieu. Biologische voeding, als het gaat om dieren als biologische kip, is minder goed voor het milieu. Omdat de kip langer leeft krijgt-ie langer voedsel. Dat heeft weer een grotere aanslag op de productie van onder andere graan, en dus het milieu.”

6. Voedingssupplementen zijn goed, omdat we via onze voeding te weinig vitaminen en mineralen binnenkrijgen

“In principe, als je een beetje gevarieerd en goed eet, heb je geen supplementen nodig. Maar als je bijvoorbeeld alcoholist, zwanger of chronisch ziek bent, kun je wél behoefte hebben aan meer vitaminen en mineralen. Maar een gezond iemand heeft ze niet nodig. Het is meer dat ze je een goed gevoel geven. Uiteindelijk heeft ’t weinig effect. Eet gevarieerd en gezond, dan krijg je voldoende vitaminen en mineralen binnen.”

7. Sinaasappelsap is gezond

“Of dat oranje sapje net zo slecht is als cola, durf ik niet te zeggen. Maar als je vruchten eet, is het belangrijk dat je de hele vrucht eet en niet uitperst. Wanneer je een sinaasappel uitperst, krijg je vooral suiker in plaats van vezels en vruchtvlees binnen. Daarom is het beter om een hele vrucht op te eten. Eet dus een hele sinaasappel of een kiwi, drink niet alleen het sap. Al die vruchtsapjes zijn niet per se zo gezond als gedacht. Maar ach, af en toe is het lekker om eens te snoepen.”

Lees ook
11 x producten waarbij je schrikt als je hoort hoeveel suiker er in zit

NIEUWS | INTERVIEW | #HOUVOL | GEZOND & GEZELLIG

Bron: LINDAnieuws | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Gezond & gezellig

Lees dit ook even

Please update your browser