Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

gezond

WHO wil 'gevaarlijke' transvetten in voedsel volledig verbannen

WHO wil 'gevaarlijke' transvetten in voedsel volledig verbannen

Onder meer snacks, koek en gebak zitten vol met transvetten, bestanddelen die gebruikt worden om de smaak en houdbaarheid van producten te verbeteren. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil daar vanaf.

| Justine Wouterson

De gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties wil dat transvetten in 2023 wereldwijd niet meer gebruikt worden in voedingsproducten.

Lees ook
Melissa (22) raakte geobsedeerd door afvallen en telde elke calorie

In vijf jaar transvetvrij

De WHO presenteert vandaag een plan om overheden te helpen bij het verbannen van transvetten. Transvetten zitten van nature in dierlijke producten, zoals melk, schapen- en rundvlees, roomboter en kaas. Voedselproducenten gebruiken de vetten om de smaak en houdbaarheid van voedselproducten te verbeteren of om in bepaalde voedingsmiddelen vetten te verharden. Of vijf jaar tijd voldoende is om volledig ‘transvetvrij’ te worden? Zeker wel, denkt de organisatie.

Melk en kaas

Volgens de WHO kunnen transvetten, die overigens ook van nature voorkomen in bepaalde producten zoals melk en kaas van koeien en schapen, namelijk makkelijk vervangen worden. Zo is Denemarken dankzij een landelijk verbod al vijftien jaar vrij van transvetten. Sinds dat verbod werken ook veertig andere welvarende landen aan het verbannen van transvetten uit het voedselaanbod. Met het nieuwe plan richt de WHO zich dan ook voornamelijk op minder welvarende landen.

Half miljoen doden

Transvetten, zowel dierlijk als industrieel, zijn nóg slechter dan verzadigde vetten; een lichaam heeft veel moeite om deze te verwerken. Het eten ervan verhoogt het cholesterolgehalte van het bloed en het risico op hart- en vaatziekten, en leidt wereldwijd jaarlijks tot maar liefst 500.000 doden.

Maximaal één procent per dag

De norm volgens de WHO is dat maximaal één procent van de dagelijkse inname van koolhydraten uit transvetten bestaat. Omgerekend is dat voor mannen drie en voor vrouwen twee gram. Omdat ook de Nederlandse industrie al jaren bezig is met het minderen van het gebruik van transvetten, zit de gemiddelde Nederlander met een inname van zo’n één à anderhalve gram transvetten per dag keurig onder die grens, blijkt uit gegevens van Het Voedingscentrum.

‘Beperk je inname zoveel mogelijk’

Het voorlichtingsinstituut raadt aan om de aanbevolen hoeveelheid transvet alsnog zoveel mogelijk te beperken door wanneer mogelijk de voorkeur te geven aan vloeibaar of zacht vet en niet te veel koek, gebak en snacks te eten. Ontdekken of een product transvetten bevat is echter ietwat lastig, aangezien het niet verplicht is het bestanddeel op een product te vermelden op een etiket. Bij margarines en bak- en braadproducten is dit vaak wel het geval.

NIEUWS | GEZOND

Bron: NOS, Het Voedingscentrum | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer gezond

Lees dit ook even

Please update your browser