Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Gezond & gezellig

Gerda viel vijftig kilo af: 'Nu ben ik weer net zo slank als vroeger'

Gerda viel vijftig kilo af: 'Nu ben ik weer net zo slank als vroeger'

Gerda van Roon (59) woog 110 kilo en volgde verschillende diëten, maar ze viel niet af. Tot ze een gastric bypass onderging en in korte tijd vijftig kilo kwijtraakte.

| Savannah Borst

“Ik ben meer mobiel, alles gaat vlotter en ik heb extra uithoudingsvermogen,” vertelt ze als we haar bellen.

Kwaaltjes

“Mijn man kreeg vijf jaar geleden een gastric bypass. Ik zag welke resultaten hij boekte en wilde dat ook. Ik had diabetes type 2 en moest vier keer per dag insuline injecteren. Mijn rugwervel was versleten en zo had ik nog wel meer pijnen en kwaaltjes.” Twee jaar lang werd Gerda, naar eigen zeggen zonder specifieke reden, keer op keer afgewezen om het traject voor een gastric bypass in te gaan.

Traject

Maar opeens was daar goed nieuws: “Toen ik net terugkwam van vakantie werd ik gebeld en werd er gevraagd of ik klaar was voor mijn operatie.” Ze was verbaasd dat het nu wel lukte: “Ik heb het idee dat de dokter die mijn zere rug onderzocht ervoor gezorgd heeft dat ik in aanmerking kwam voor een gastric bypass, maar dat weet ik niet zeker.” Gerda is toen het traject ingegaan. “Ik moest sporten, naar de dokter en alles na laten kijken. Elke week had ik een gesprek met een psycholoog en een voedingsdeskundige.” Ook moest ze eerst op eigen houtje afvallen en verloor ze zo’n acht kilo.

Acht kilo per week

“In augustus 2016 ben ik geopereerd. Toen ik wakker werd in de operatiekamer, vertelde de dokter mij dat mijn suikers snel omlaag waren gegaan. Sindsdien heb ik nooit meer insuline gebruikt.” Dat was een groot voordeel, maar het verliezen van gewicht ging niet zo snel als verwacht: “De eerste twee maanden viel ik maar zes kilo af. Dat viel tegen. Maar in één keer ging het snel en toen was ik niet meer te stoppen. Er vlogen soms wel zeven tot acht kilo’s per week af.”

gerda houvol

Eten

Eten werd een stuk moeilijker voor Gerda. “Omdat ik zo snel afviel en niets kon binnenhouden, dacht ik dat er iets fout was gegaan tijdens de operatie.” Ze liet het onderzoeken, maar er kwam geen oplossing voor het probleem: “De resultaten zagen er volgens artsen prima uit.” Momenteel weegt ze zestig kilo, maar eten gaat nog steeds moeizaam. “Uiteten gaan is uit den boze, omdat ik maar drie happen kan eten en mijn maaltijd altijd koud wordt. Dat vind ik zonde van het geld.”

Geen spijt

Gerda benadrukt dat het écht niet zo makkelijk is om je maag te laten verkleinen. Ze heeft er ook klachten bij gekregen. “Toen ik dik was, had ik pijnen vanwege mijn overgewicht. Nu heb ik andere kwaaltjes. Ik heb het altijd koud, zelfs met dertig graden, omdat ik zo weinig binnenkrijg.” Ook moet ze keuzes maken sinds haar maag kleiner is geworden en ze niet veel kan eten: “Als ik tijdens de lunch in de stad een broodje eet, betekent het dat ik ’s avonds niets kan eten.” Maar ze heeft nergens spijt van: “Ik was echt te dik. Nu ben ik net zo slank als vroeger.”

Lees ook
Brigitta viel in tien maanden dertig kilo af: ‘Facebook werkt beter dan een dieetclubje’

SNACKS | GEZOND | INTERVIEW | #HOUVOL | GEZOND & GEZELLIG | LIJF & LEDEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: Privé Gerda

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Gezond & gezellig

Lees dit ook even

Please update your browser