Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Fragment gemist

Ze hebben een baan, maar zijn toch arm: deze mensen spraken vrijuit in ‘Pauw’

Ze hebben een baan, maar zijn toch arm: deze mensen spraken vrijuit in ‘Pauw’

Het aantal mensen in Nederland dat in armoede leeft schommelt al jaren rond de miljoen. Lang niet al deze mensen zitten werkloos thuis.

| Erik van Dam

Vier van hen deden hun verhaal in Pauw.

Nipt rondkomen

Els Hauser maakt wekelijks uren als administratief medewerker. Ze heeft twee kinderen, maar verdient nipt voldoende om rond te komen. “Ik kan wel rondkomen, maar er kan gewoon helemaal niets gebeuren. Ik kan bijvoorbeeld niet ziek worden. En het is niet alleen het geldgebrek dat nekt. Als ik thuiskom, heb ik gelijk de zorg voor mijn kinderen. Ik heb geen geld voor een oppas en dus ook geen geld voor een eigen leven”, legt ze uit in de uitzending.

Klein dorp

De omgeving toont minder begrip, merkt Martine, die twee kinderen heeft en horecamedewerker is. Ze verdient niet genoeg verdient om boven de armoedegrens te geraken. “Ik kom uit een klein dorp en daar zijn de schaamte en het taboe echt heel groot. Mensen zeggen dat het je eigen schuld is, ga maar meer werken. Leef een keer een week mijn leven, dan weet je dat dat niet haalbaar is.”

Schoonmaker en verkeersregelaar

Ook te gast: Roland Samuels en Jan Haneman. Bij hen zijn het met name de toeslagen geweest die ze in problemen hebben gebracht. Als bleek dat ze één euro meer hadden verdiend dan de Belastingdienst toestond, werd direct de volledige toeslag terug verwacht. Roland legde uit wat het gevolg daarvan is: “Ik heb een zoon van zestien. Daar hoor ik een ouderbijdrage voor te betalen. Maar dat kan ik niet, want dan kan ik zelf niet meer eten.”

Lees ook
Verhaal van arme vader Martijn maakt indruk: jullie willen dolgraag helpen en dat kán

Minimale levensbehoefte

Aan tafel zit ook Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau: “Kun je kleding kopen in dit land? Eten en drinken? Kun je je woonlasten betalen? En misschien wil je ook je kind op schoolreisje laten gaan? Als je dat allemaal bij elkaar optelt, dan gaan we uit van minstens 1135 euro per maand aan besteedbaar inkomen. Dan zijn dus de minimale levensbehoeften en daar zit geen enkele luxe bij”, legt hij uit over de armoedegrens. In Nederland zitten volgens hem bijna een miljoen mensen onder die grens van 1135 euro per maand.

Kijk het fragment uit Pauw hieronder terug:

De LINDA.foundation wil gezinnen in armoede helpen. Daarom start de LINDA.foundation op 10 december een ludieke actie. Via een Tikkie kun je jouw steentje bijdragen om nog meer gezinnen te helpen hun zorgen ‘af te tikken’. Door dit Tikkie door te sturen, hopen we samen de zorgen bij zo veel mogelijk gezinnen weg te kunnen nemen.

NIEUWS | TV | GELD | FRAGMENT GEMIST

Bron: BNNVARA | Foto: Pauw

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser