Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Fragment gemist

Hadassah werd tien jaar lang misbruikt door haar oom en tante bij Jehova's Getuigen

Hadassah werd tien jaar lang misbruikt door haar oom en tante bij Jehova's Getuigen

Er klinken steeds meer geluiden dat er sprake is van seksueel kindermisbruik binnen Jehova’s Getuigen. Zo ook bij Hadassah; zij werd tien jaar lang misbruikt door haar oom en tante.

| Maaike van de Graaf

In EénVandaag vertelt ze “dat ze van buiten altijd aan het lachen was, maar van binnen kapot ging”.

Lees ook
Jehova’s Getuigen willen niet reageren op gestegen aantal meldingen kindermisbruik

Jehova’s Getuigen

Met haar verhaal hoopt Hadassah het taboe te doorbreken. Op haar zevende wordt ze voor het eerst misbruikt door haar oom en tante. Als haar oom ’s avonds voor het slapen gaan een verhaaltje voorleest, wordt Hadassahs lichaam “als het ware onderdeel van het verhaal”: haar oom betast haar. Ze wist destijds niet beter, vertelt ze: “We zijn familie, dan doe je dat maar”.

Van kwaad tot erger

De ellende begint pas echt als Hadassah af en toe bij haar oom en tante gaat logeren. “Ik moest naakt tussen hen in slapen terwijl zij de liefde bedreven. Ondertussen moest ik ze liefkozen.” Raar vindt ze het wel, maar er tegenin gaan doet ze niet. Haar oom en tante zetten haar onder druk het niemand te vertellen. “Van buiten was ik altijd aan het lachen, maar van binnen ging ik kapot.”

Geen milde reacties

Uiteindelijk staat ze tóch op en brengt op haar achttiende haar verhaal naar buiten. De reacties zijn bepaald niet mild: “Ik kreeg te horen dat ik het zelf gedaan had. De rollen werden omgedraaid.” Ook de ouders van Hadassah horen dan voor het eerst over het misbruik. Pas een jaar geleden, op het sterfbed van haar vader, hadden ze er “voor het eerst goede gesprekken over”.

Nooit excuses gekregen

De oom en tante van Hadassah zelf zijn destijds een tijd uitgesloten van de gemeenschap, maar zijn na een paar maanden berouw weer opgenomen.  Excuses heeft Hadassah nooit gekregen; ze woont al lang samen met iemand van buiten de gemeenschap en wordt daardoor zelf uitgesloten van de Jehova’s Getuigen.

Hier lees je de reactie van de Jehova’s Getuigen op het verhaal van Hadassah. 

De hele uitzending van EénVandaag bekijk je hier

Meer video’s zien?

Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s en originele LINDA.tv-programma’s.

NIEUWS | TV | FRAGMENT GEMIST

Bron: EénVandaag / AVROTROS | Foto: Still video

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser