Özcan Akyol en filmploeg belaagd door boze menigte in Turkije: 'Oprotten jij'

Özcan Akyol en filmploeg belaagd door boze menigte in Turkije: 'Oprotten jij'

Vorige week werd bekend dat Özcan Akyol na ‘De neven van Eus’ (NTR) in Nederland ernstige bedreigingen ontvangt. Maar ook in Turkije was het niet altijd even makkelijk.

| Boris Lemereis

In de aflevering van gisteren kreeg hij te maken met een boze menigte op een plein in de stad Kayseri.

Lees ook
Özcan akyol bedreigt om documentairereeks: ‘De grens is bereikt’

Sfeer slaat om
De reeks van televisiemaker, schrijver en columnist Özcan dient twee doelen: zijn familie opzoeken, en meer over het land laten zien. Gisteren bezocht Eus bijvoorbeeld zijn tante, die in Kayseri woont. Maar als hij met haar naar het plein gaat waar ze werkt, slaat de sfeer om.

Vaderland
Het begint met een ogenschijnlijk onschuldige vraag, van een man die vraagt of Eus opnames over religie maakt. Als hij die vraag negatief beantwoordt, komen de verwijten langzaam op gang. “Ze maken altijd negatieve programma’s over Turkije”, roept iemand. Een ander: “Ze maken ons vaderland zwart.”

Oprotten jij
De verwijten worden steeds erger, en er komt het nodige duw- en trekwerk bij kijken. “Wij willen hier geen Duitsers, Amerikanen of Nederlanders. Oprotten jij.” De sfeer is zó omgeslagen, dat Eus besluit dat het verstandiger is om weg te lopen.

Agressief
Tijdens zijn aftocht vat hij het kort samen. “Hier zie je wat er gebeurt: een heel plein agressief. Mensen zeggen dat we uit Europa komen, en daardoor hier met kwade intenties zijn. Het werd echt heel grimmig. Het was voor mij nu verstandig om weg te gaan.”

Schrikken
Kijkers schrikken van de manier waarop Eus belaagd wordt, maar zijn vooral onder de indruk van de manier waarop hij het land in beeld brengt. Ook voor zijn kalmte als de situatie escaleert, ontvangt hij lof.

De hele aflevering van De Neven van Eus zie je hier terug. Het fragment op het plein begint bij minuut 07.30.

Lees ook
Flappie is er niks bij: Özcan Akyol verloor zijn lammetje op dramatische wijze

NOG MEER VIDEO’S ZIEN?
Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.

VIDEO'S | NIEUWS | TV | BUITENLAND

Bron: De neven van Eus | Foto: Still NTR

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Lees dit ook even

Please update your browser