Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Fragment gemist

Een baan en toch arm: Martine overspoeld met reacties na moedig optreden in 'Pauw'

Een baan en toch arm: Martine overspoeld met reacties na moedig optreden in 'Pauw'

Vorige week schoven vier moedige mensen aan bij ‘Pauw’. Hoewel ze allen een baan hebben, leven ze toch in armoede. In de week die volgde ontvingen ze allemaal veel reacties.

| Erik van Dam

Woensdagavond keerden ze terug aan tafel om hun verhaal te doen.

Vaste lasten

Els Hauser, Martine Nijkamp (foto), Ronald Samuels en Jan Haneman spraken vrijuit over de dagelijkse zorgen en onmogelijkheden die armoede met zich meebrengen. Ze worstelen om de vaste lasten te kunnen betalen. En als dat lukt, blijft er nauwelijks geld over om iets van te doen. In de dagen na de uitzending kregen ze alle vier veel reacties binnen. Daar zaten positieve, bemoedigende woorden bij, maar ook negatieve reacties.

‘Ga meer werken’

“Ik heb heel veel reacties gehad. Heel positieve, maar ook absoluut heel negatieve. Ga meer werken, zoek oppas, laat de vader van de kinderen meer betalen”, somde Martine op. Daar staat tegenover dat er nu een trampoline in haar tuin staat, die iemand haar cadeau heeft gedaan. Ook Roland merkte dat mensen om hem heen de uitzending hadden gezien. “Ik heb over het algemeen heel positieve reacties gehad. We hebben wel een punt gemaakt.”

Doel niet bereikt

Toch is het doel nog niet bereikt. De vier geïnterviewden hoopten dat er iets zou gebeuren op politiek niveau, een actie waarmee armoede voor werkenden doorbroken zou kunnen worden. “Het doel was doorbreken dat werken niet beloond wordt”, lichtte Martine toe. “Ik ga voor achthonderd euro werken, maar ik kan net zo goed thuisblijven. Dan heb ik gewoon méér.”

Lees ook
Ze hebben een baan, maar zijn toch arm: deze mensen spraken vrijuit in ‘Pauw’

Toeslagen terugbetalen

Het collectieve probleem waar de vier gasten mee kampen, is de reeks aan toeslagen die ze ontvangen van de overheid. Die moeten stuk voor stuk terugbetaald worden wanneer ze één euro over het maximum heen gaan. Op die manier loont het niet om te werken en stapelen de problemen zich weer op wanneer ze in hun baan een euro extra verdienen.

Beter systeem

Els, Martine, Ronald en Jan hopen dat daar iets mee gedaan kan worden. Tweede Kamerlid Henk Nijboer van de PvdA erkent het probleem. “In het verleden was het zo dat je bij bijvoorbeeld de huurtoeslag een huursubsidie kreeg op basis van je inkomen van vorig jaar. Dat zou een veel beter systeem zijn. En het tweede probleem is dat de lonen achterblijven.”

NIEUWS | TV | GELD | FRAGMENT GEMIST

Bron: BNNVARA | Foto: BNNVARA

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser