Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Fragment gemist

Johan Derksen reageert op ophef: 'Ik ben van alles, maar niet homofoob'

Johan Derksen reageert op ophef: 'Ik ben van alles, maar niet homofoob'

Johan Derksen heeft vanavond in het tv-programma ‘Veronica Inside’ gereageerd op de ophef die ontstond na uitspraken over homo’s die hij in het programma deed.

| Elisa Heisen

Johan: ”Ik ben van alles, maar niet homofoob.”

#SorryJohan

Derksen kwam afgelopen week onder vuur te liggen na zijn uitspraken in Veronica Inside. De analist reageerde in het tv-programma op een brief aan de KNVB van twee jonge homoseksuele voetbalfans over de in hun ogen homo-onvriendelijke sfeer bij het programma. Daarop zei hij: “We moeten ophouden met doen alsof het zo verschrikkelijk moeilijk is om uit de kast te komen. Als je een beetje karakter hebt, kom je daar gewoon voor uit.” Vooral die laatste opmerking zorgde voor veel verontwaardiging. Als reactie deelden tientallen lhbt’ers de ervaringen die zij hadden bij hun coming-out op Twitter met de hashtag #SorryJohan.

Johan Derksen

De ophef is Derksen niet ontgaan, vertelt hij vanavond in het programma. “Ik heb wel de indruk gekregen dat niet iedereen de polonaise met me wil doen.” De discussie doet hem weinig. “Ik begrijp niet waar iedereen zich zo druk om maakt. Ik zit hier al 21 jaar te raaskallen.” Ook was hij niet bepaald onder de indruk van de verhalen die op Twitter werden gedeeld. “Ik kan wel dromen wat ze hebben meegemaakt. Verman je en kom uit de kast.”

Makkelijk praten

Derksen geeft wel toe dat hij makkelijk praten heeft, omdat hij zelf niet homoseksueel is. “Het zal best een worsteling zijn voor homo’s om uit de kast te komen. Maar het is beter dan jezelf verloochenen. Iedere dag is een dag te lang. Als je vrienden je laten vallen, zijn het je vrienden niet.” Ook zegt Derksen ervan te schrikken als ouders gek reageren op het feit dat hun kind homoseksueel is. “Je kind moet gelukkig zijn. Beter een gelukkig homokind, dan een ongelukkig kind dat iets verzwijgt.” Hij benadrukt niks tegen homo’s te hebben. “Het is voetbalkantinehumor die niet kwaadaardig bedoeld is.”

‘Minister kan gewoon bellen’

Minister Ingrid van Engelshoven (onderwijs, cultuur en wetenschap) liet weten graag in debat te willen met Derksen. De voetbalanalist benadrukt in het programma dat hij de minister niet kent en dat hij de manier waarop ze kenbaar maakte met hem in gesprek te willen nogal kinderachtig vindt. “Als ze met me wil praten, dan kan ze me gewoon bellen. Ik hoef het niet via journalisten te horen. Ze wil gewoon publiciteit. Niemand kent dat mens en nu heeft ze eindelijk een kans om van dit incidentje mee te profiteren.” Volgens presentator Wilfred Genee is de minister uitgenodigd om langs te komen in de studio, maar ging ze daar niet op in omdat ze het “niet de juiste setting vond”.

Lees ook
Lhbt’ers overspoelen Johan Derksen met coming-outverhalen, minister wil debat

Reacties op Twitter

Op Twitter werd ondertussen positief én negatief op Johans reactie gereageerd.

Veronica Inside is hier terug te zien. Vanaf 8.45 min gaat Johan op de ophef in.

NIEUWS | L'HOMO. | TV | BEKEND | FRAGMENT GEMIST

Bron: Veronica Inside | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser