Heftig: mishandelde homo's uit Tsjetsjenië doen (anoniem) hun verhaal

Heftig: mishandelde homo's uit Tsjetsjenië doen (anoniem) hun verhaal

In april kwam het gruwelijke nieuws al naar buiten: honderden homo’s zouden in Tsjetsjenië zijn opgesloten en worden mishandeld. NOS wist twee van hen te spreken.

| Boris Lemereis

Hun verhalen zijn ongelooflijk heftig.

Lees ook
‘Meer dan honderd homoseksuelen opgesloten in concentratiekampen in Tsjetsjenië’

Onderbouwing
Rusland-correspondent David Jan Godfroid ging op zoek naar, zoals hij het op de site van de NOS zelf noemt, ‘meer onderbouwing’ voor dit afschuwelijke verhaal. Hij sprak meerdere slachtoffers, en vond twee van hen bereid om (anoniem) hun verhaal te doen.

Houten voorwerpen
De martelverhalen zijn afschuwelijk. “Ze stelden vragen en sloegen me meteen, zonder te antwoorden. En dan sloegen ze weer, omdat ik geen antwoord gaf.” Er werd zelfs geslagen met houten voorwerpen, en de mannen kregen schokken toegediend.

Zelfmoord
De mannen vreesden voor hun leven. “De hele tijd zeiden ze dat ze ons niet zouden laten leven, omdat ze geen ooggetuigen wilden. Ze pushen je zo ver, dat je zelfmoord zou willen plegen in de cel.”

Oproep
COC Nederland roept de Nederlandse regering op een veilig heenkomen te bieden voor gevluchte homo’s uit Tsjetsjenië. Dat is hard nodig, want ook in Rusland, waar ze nu zitten, voelen ze zich niet veilig.

Bekijk de verhalen van de slachtoffers hieronder. In het NOS Journaal werd ook aandacht aan de zaak besteed. Dat kijk je hier terug, vanaf minuut 5.12.

NOG MEER VIDEO’S ZIEN?
Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.f

VIDEO'S | NIEUWS | L'HOMO. | TV | BUITENLAND

Bron: NOS | Foto: Hollandse Hoogte

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Lees dit ook even

Please update your browser