Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Fragment gemist

Griet Op de Beeck zit jaar na ongeloof over incest weer bij 'DWDD': 'Het was keihard'

Griet Op de Beeck zit jaar na ongeloof over incest weer bij 'DWDD': 'Het was keihard'

Griet Op de Beeck was vorig jaar te gast bij ‘DWDD’ om te vertellen over haar boek over incest. Ze sprak toen ook voor het eerst over het misbruik door haar vader. Maar dat werd door veel mensen in twijfel getrokken.

| Yara Mureau

Ze vertelde toentertijd dat ze er door “hervonden herinneringen” achter was gekomen dat ze door haar vader was misbruikt toen ze klein was. Nu vertelt ze wat dat ongeloof met haar heeft gedaan.

Griet Op de Beeck

Afgelopen weekend plaatste de Volkskrant een artikel over het feit dat schrijver Griet een jaar lang vol zelfhaat heeft geleefd, nadat – of misschien wel omdat, geeft Matthijs aan – ze bij De Wereld Draait Door te gast was. Vanavond is ze er weer. “Ik wist al dat het taboe op misbruik heel groot was, maar ik heb ontdekt dat het een heel stuk groter is dan ik had gedacht”, geeft Griet toe. “Het feit dat het hele verhaal gereduceerd was op die hervonden herinneringen, is maar een klein deel van het bewijs. Mijn hele leven is het bewijs dat het is gebeurd, niet alleen die paar beelden die ik heb teruggekregen.”

‘Mentale issues, fysieke problemen en nachtmerries’

En daar gaat ze op door. “Het zijn niet alleen die herinneringen. Het is een leven lang met allerlei mentale issues, met fysieke problemen, met oeverloze nachtmerries, met allerlei zeer typische gedragskenmerken die hierop wijzen.” Tafeldame Claudia de Breij heeft alleen maar respect voor Griet. “Ik ontplofte toen ik Max Pam (die een column over Griet schreef, red.) las, want ik vond het cynisme. Dat het eerste wat je zegt is: dit is gelogen. De argumentatie van de Max Pams – want er waren er meer – was: ze doet dit om meer boeken te verkopen. Wat ziek ben je dan in je hoofd, als dat is wat je denkt.”

‘Nog nooit zo diep’

En ondanks dat er ook veel mensen wél achter Griet stonden en staan, heeft ze het ’t afgelopen jaar erg zwaar gehad. “Ik denk dat ik nog nooit zo diep heb gezeten. Ik kon niks anders dan naar het plafond staren. Een echte depressie was het niet, maar het was heel erg heftig. Ik had een schaamte overwonnen, en juist dan geloven mensen je niet. Mijn eigenwaarde was aangetast.” Maar het heeft haar ook wat opgeleverd. “Het was keihard, het was verschrikkelijk, maar ik liet de emotie bestaan, en daardoor dacht ik: ik ga ze niet laten winnen.”

Bekijk het hele fragment hieronder of hier terug.

Lees ook
Griet op de Beeck was ‘niet voorbereid’ op mensen die zeiden dat ze kindermisbruik verzon

NIEUWS | TV | BEKEND | FRAGMENT GEMIST

Bron: De Wereld Draait Door | Foto: Still video

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Marike Van de LindeloofMarike Van de Lindeloof

Dank, Dank, Dank Margriet! Een diepe buiging voor u.

Meer Fragment gemist

Lees dit ook even

Please update your browser