Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

zwarte piet

Klaas Dijkhoff wil verbod op demonstraties rond intocht: 'Wij willen gewoon het feest terug'

Klaas Dijkhoff wil verbod op demonstraties rond intocht: 'Wij willen gewoon het feest terug'

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff is helemaal klaar met de zwartepietendiscussie. ‘Deze onenigheid met twee groepen extremisten moet als het aan mij ligt eens afgelopen zijn’, zo schrijft hij op Facebook.

| Anna Botic

Hij wil in het bijzonder dat de vele demonstraties rond de intocht van Sinterklaas afgeschaft worden.

Respect tonen

Dijkhoff wilt dat de extremisten respecteren dat juist zíj de uitzondering zijn en dat de meerderheid van de mensen Sinterklaas wel gewoon wil houden zoals het is. Dijkhoff zelf heeft de intocht dit jaar niet bijgewoond, om te voorkomen dat zijn dochter geconfronteerd zou worden met de voorspelde gevechten. ‘Met demonstranten die zo dichtgetikt zijn over hun eigen gelijk dat een ander meteen een racist is. Of met aso’s die dan weer agressief doen tegen demonstranten. En zo samen de pret voor de kinderen totaal verzieken.”

Lees ook
Hij komt, hij komt, of toch niet: Zwarte Piet-tegenstanders willen intochtverbod

Opstootjes

Arrestaties en opstootjes waren er afgelopen zaterdag tijdens de intocht, door heel Nederland heen, genoeg. Op sommige plaatsen ging het wat verder dan op andere. In Eindhoven werden anti-Zwarte Piet-demonstraten bijvoorbeeld bekogeld met eieren en hielden voetbalsupporters spreekkoren. In Leeuwarden was de sfeer niet veel beter.

Vrijheid van meningsuiting

D66-leider Rob Jetten is het totaal niet eens met Dijkhoff. “In Nederland staan het recht op je mening en het recht op demonstreren wat mij betreft pal bovenaan”, zegt hij op Twitter. Hij geeft daarnaast wel aan geen begrip te hebben voor de mensen die het afgelopen weekend anti-Zwarte Piet-demonstranten overvielen en intimideerden. “Er stonden kinderen naast”, aldus Jetten. De roetveegpiet vindt hij overigens een goed alternatief. Ik wil dat het sinterklaasfeest een feest is waar iedereen zich in kan vinden. Dat betekent ook dat Piet moet meegaan met zijn tijd.”

NIEUWS | ZWARTE PIET

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer zwarte piet

Lees dit ook even

Please update your browser