Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

dossiers

Daar ben je goed ziek van: ongelukkig huwelijk vergroot kans op gezondheidsproblemen

Daar ben je goed ziek van: ongelukkig huwelijk vergroot kans op gezondheidsproblemen

Een slecht huwelijk kan serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken. Dat zeggen wetenschappers op basis van onderzoek onder 373 getrouwde koppels. 

| Marlie van Zoggel

Vooral mannen die veel discussiëren met hun partner hebben vaker gezondheidsklachten.

Gezondheidsproblemen

Mensen die getrouwd zijn leven gemiddeld langer en herstellen doorgaans sneller van ziekte dan mensen die nooit in het huwelijksbootje stappen, scheiden of vroegtijdig hun partner verliezen. Toch biedt trouwen geen garantie op een lang gelukkig leven. Uit een Amerikaanse studie blijkt regelmatig discussiëren over onderwerpen as opvoeding, geld, (schoon)ouders en hobby’s tot gezondheidsproblemen kan leiden, meldt The Guardian.

Stress

In het onderzoek werden bijna vierhonderd stellen gevolgd gedurende de eerste zestien jaar van hun huwelijk. Ruzie, en de stress die daarbij komt kijken, kan met name op lange termijn de kans op gezondheidsproblemen als ontstekingen, immuunziekten en hartproblemen verhogen. “Wat dat betreft is eens slecht huwelijk net als roken of drinken”, concludeerde een van de onderzoekers tijdens de presentatie van het onderzoek.

Ja-woord geven is niet genoeg

Opvallend was dat het aantal onderwerpen waarop partners van mening verschillen wel een negatieve invloed heeft op de gezondheid van mannen, terwijl het bij vrouwen geen verschil maakte. Toch hoef je volgens de onderzoekers niet direct bang te zijn voor hartproblemen als je in een discussie met je partner belandt over iets onbenulligs. “Het is ook niet zo dat het ja-woord geven je gezondheid versterkt, het is wat je gedurende het huwelijk voor elkaar doet dat daadwerkelijk verschil maakt.”

NIEUWS | DOSSIERS

Bron: The Guardian

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer dossiers

Lees dit ook even

Please update your browser