Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Zaak-Nicky Verstappen

Doorbraak zaak Nicky Verstappen: één op één DNA-match met 55-jarige man

Doorbraak zaak Nicky Verstappen: één op één DNA-match met 55-jarige man

Er is een belangrijke doorbraak in het onderzoek naar de dood van de elfjarige Nicky Verstappen. Na twintig jaar onderzoek is er een één op één match met het DNA van de 55-jarige Jos B. uit Simpelveld. De politie weet dus wél wie dat is, maar niet waar de man is. Jos B. komt nu op de Nationale Opsporingslijst.

| Tim van Rodijnen

Het Openbaar Ministerie en de politie in Limburg maakten dat zojuist bekend in een persconferentie.

Speurtocht naar de verdachte

De politie is op dit moment bezig met een speurtocht naar de Jos B., die in beeld kwam omdat hij geen gehoor gaf aan de oproep om vrijwillig DNA af te staan. Bekend is dat de verdachte in Simpelveld woonde, maar de politie weet niet waar hij op dit moment is. Men gaat er wél vanuit dat de man nog in leven is. Dat zei Jan Eland, hoofdofficier van justitie in Limburg, tijdens de persconferentie vandaag.

Opsporen van de verdachte

Op de persconferentie gaf de politie aan dat de prioriteit nu ligt bij het opsporen en vinden van de 55-jarige Jos B. Er zullen nog meer mensen benaderd worden om vrijwillig DNA af te staan, zodat wellicht meerdere sporen naar de man leiden. Sinds april dit jaar ontbreekt ieder spoor van de man en zijn familie heeft hem zelfs als vermist opgegeven. Waarschijnlijk verbleef Jos B. in een chalet in de Franse Vogezen.

Jos B., de verdachte in de zaak-Nicky Verstappen.

Verdwenen tijdens zomerkamp

Nicky Verstappen verdween in de nacht van 9 op 10 augustus 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide, nu dus meer dan twintig jaar geleden. Hij was toen elf jaar oud. De avond daarna werd zijn lichaam vlakbij het kamp gevonden.

Verwantschapsonderzoek

In maart van dit jaar deed de politie een verwantschapsonderzoek, dat moest leiden naar de moordenaar van Nicky. De politie hoopte een DNA-familieprofiel te krijgen, als in het onderzoek bijvoorbeeld een broer, oom of neef in beeld zou komen. Via hen zou mogelijk de man kunnen worden getraceerd, wiens DNA op het lichaam van de jongen werd gevonden. In maart meldden ruim 14.000 mannen zich voor het DNA-onderzoek. Van de in totaal 21.500 mannen die waren opgeroepen, kwamen er dus 7500 niet opdagen.

Peter R. de Vries

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries staat de familie Verstappen al jaren bij. Hij reageerde vanochtend, voor de bekendmaking van de grote doorbraak, al op Twitter. ‘Een strijd van twintig jaar wordt beloond’, aldus de misdaadverslaggever. De Vries hield een emotionele toespraak op de persconferentie. “Ik vraag, nee, ik smeek, iedereen die iets bij kan dragen bij de opsporing van de verdachte om te helpen. Voor Nicky.” Nicky’s moeder Berthie nam ook kort het woord. Ze richtte zich tot De Vries. “Peter noemde net al alle mensen die hebben geholpen bij het onderzoek. Maar daarbij vergat je één iemand: jijzelf. Zonder jou was het onderzoek negentien jaar geleden al stilgelegd. Bedankt voor je vasthoudendheid”, zei Berthie Verstappen, terwijl ze vocht tegen de tranen.

Lees ook
Moeder Nicky Verstappen noemt ‘lage’ opkomst verwantschapsonderzoek ‘pijnlijk’

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS | ZAAK-NICKY VERSTAPPEN

Bron: Politie Limburg | Foto: Politie Limburg

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Zaak-Nicky Verstappen

Lees dit ook even

Please update your browser