vlucht mh17

Jonathan (48) kende zijn halfbroer sinds zijn 25e en verloor hem bij MH17

Jonathan (48) kende zijn halfbroer sinds zijn 25e en verloor hem bij MH17

Het is vandaag drie jaar na de MH17-ramp. Een jaar na de aanslag spraken we Jonathan die zijn halfbroer Tim Nieburg bij de ramp verloor. 

| Tim van Erp

Op zijn 25e kwam Jonathan Mechanicus – nu 50 – erachter dat hij een halfbroer en -zus had. Zijn halfbroer, Tim Nieburg was toen tien jaar. Tim werd op 17 juli samen met zijn vriendin Sascha Meijer (en 296 anderen) uit de lucht geschoten boven Oekraïne.

“Toch zie ik Tim nog elke dag”, vertelt Jonathan aan LINDAnieuws.

Foto’s
Dat is niets spiritueels: “Tims foto staat op mijn WeTransfer-achtergrond. Als ik naar hem kijk, doet dat toch wel iets”. En niet alleen met hem: op de ‘in memoriam’-video die Jonathan voor Tim maakte, vol foto’s van zijn halfbroer, kwamen ontzettend veel mooie reacties binnen.

Kennismaking
“Als je je halfbroer op je 25e leert kennen, ben je niet meteen écht familie. Ik had een groot deel van zijn leven gemist dat ik met het maken van de video ontdekte. Ik kreeg foto’s van hem als baby en kind van zijn moeder. Vreemd genoeg was zijn ‘in memoriam’ dus ook ergens een kennismaking voor me”, vertelt Jonathan.

Tim Nieburg “in memoriam” from mechanicus on Vimeo.

Voortdurende invloed

Eén van de mooiste herinneringen die Jonathan aan Tim heeft is dat die hem in contact heeft gebracht met nóg een halfzusje. “Daar zorgde hij voor met een etentje bij hem thuis, waar mijn dochter en vrouw ook bij waren. Hij nam het voortouw, wat ik heel waardevol vond. Zonder hem had ik mijn halfzusje niet gekend en daardoor is zijn invloed in mijn leven nog steeds voelbaar.”

Onrustig
“Die invloed staat nu echter meestal in het teken van herdenken, voegt hij daaraan toe. Verder probeer ik niet meer elke dag met de ramp bezig te zijn. Aan het begin is gezegd dat het lang kan duren voordat alle vragen beantwoord zijn en ik wil niet onrustig worden. Nu het een jaar geleden is komt alles wel weer dichterbij, maar we hebben het rouwproces vrij goed doorlopen met elkaar.”

Tegenstrijdig gevoel
Toch was Jonathan boos: “Natúúrlijk. Omdat het zinloos geweld is en omdat gelukkige, heel normale mensen de slachtoffers zijn. Wat ergens best moeilijk is, is dat je continu geconfronteerd wordt met mensen om je heen, waardoor je niet alleen kunt rouwen. Maar daar haal je óók weer steun uit, dat andere mensen weten hoe de situatie is.”

Champagne
Jonathan zei eerder dat hij hoopte dat Tim en Sascha aan boord de champagne hebben ontkurkt en zo min mogelijk hebben gemerkt van de explosie. “Ik ga daar zelfs van uit, want anders zou het betekenen dat ze hebben geleden.”

Enorme drive
“Tim en ik hebben dezelfde vader en ik vind ook dat Tim enorm op hem leek”, vertelt Jonathan. “Hij was enorm ambitieus – als ik naar hem keek, wilde ik graag weer jonger zijn om diezelfde drive te hebben. Hij had een hechte vriendengroep om zich heen verzameld en stond op zijn 33e vol in het leven.”

NIEUWS | VLUCHT MH17 | INTERVIEW | IN MEMORIAM

Bron: LINDAnieuws.nl | Foto: Jonathan Mechanicus

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Jessica de KosterJessica de Koster

Wat een prachtige man! Dat valt mij iedere keer op. Degene op MH17 waren zulke mooie mensen die ook hele mooie dingen voor de medemens doen of van plan zijn te doen. En natuurlijk zo gekoesterd door hun geliefden. 5 jaar geleden heb ik mijn 4 jarige zoon moeten wegbrengen. Hij is overleden aan de ziekte HLH. Dus ik weet de enorme pijn en verdriet. Je geeft eerst de gebeurtenis en het overlijden een plek dat gebeurt tijdens het rouwen en daarna komt er een ander pijn dat rauwer is en dat is het gemis en het verlangen. Het echte besef na de shock en de rouw is niet te beschrijven. Maar dat is alleen te begrijpen als je als ouders een kind verliest. Of natuurlijk elke verlies van een geliefde. Maar 1 ding staat vast: Zij rusten nu in vrede totdat wij onze geliefden weer terug zullen zien en in onze armen kumnnen sluiten. Openbaring 21 vers 4. Ik wens alle nabestaanden heel veel sterkte en liefde toe.

denise van Steedendenise van Steeden

herinneringen mooi in beeld ! koester het. sterkte hierin is maar een woord ...meen het wel

ManonManon

Mooi ...

SapiSapi

Wat een mooie tribute. Veel sterkte.

Samantha Samantha

Prachtige video!

EsmeeEsmee

Voor hen die er hopelijk steun in vinden bij deze herdenking, een gedicht dat ik schreef na het zien van het nieuwsbericht over de rampMH17Ze zijn terug in het land van waar ze zijn vertrokkenMaar ze gaan nooit meer naar huisZe zouden terugkomen met mooie verhalenMaar voortaan is er enkel leegte bij hen thuis‘Waarom?’ is de vraag die opkomt bij mijWaarom toen? Waarom zo? Waarom zij?Hun kisten worden met de grootst mogelijke eer gedragenIk wil dat de daders dit zien en ze vragenOf hun familie zou huilen als ze doodgaanWant wie tot zo iets in staat is verdient geen traanIk denk aan de mensen waar ik van hou, of ze dat weten..En hoop dat we de slachtoffers van nu niet te snel vergetenWant zo abrupt als er een einde is gekomen aan hun levenZo oneindig lang zal het duren om die pijn een plek te gevenWe willen weten wat er precies is gebeurd, dat de lucht opklaartMaar het belangrijkst is nu dat zij rusten in de hemel.. als de gelukkigste mens op aard

Meer vlucht mh17

Meest gelezen

Meer vlucht mh17

Lees dit ook even

Meer vlucht mh17

Please update your browser