vlucht mh17

In beeld: herdenking en onthulling van monument MH17 drie jaar na ramp

In beeld: herdenking en onthulling van monument MH17 drie jaar na ramp

Vandaag is het precies drie jaar geleden dat vlucht MH17 neerstortte. Op deze dag is een monument voor de slachtoffers onthuld vlakbij Schiphol.

| Lisa Koetsenruijter

We brengen de herdenking en onthulling in beeld.

Lees ook
Jonathan (48) kende zijn halfbroer sinds zijn 25e en verloor hem bij MH17

Monument geopend door koningspaar
In Park Vijfhuizen begon om 14.00 uur vanmiddag de herdenking van de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines. Die vond plaats bij het Nationaal Monument MH17, dat daarna officieel werd geopend door koning Willem-Alexander en koningin Máxima in het bijzijn van ruim tweeduizend nabestaanden uit binnen- en buitenland.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima komen aan bij de herdenking.

Alle inzittenden omgekomen
Het vliegtuig van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 neergeschoten boven Oost-Oekraïne met een Buk-raket uit Rusland. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden om het leven, van wie 196 Nederlanders de grootste groep vormen. Veel andere slachtoffers kwamen uit Maleisië en Australië. De fatale vlucht was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur in Maleisië.

De vlaggen hangen halfstok bij de herdenking. Op de achtergrond de bomen van het monument.

Keus van nabestaanden
Het MH17-monument bestaat uit een lint van verschillende soorten bomen. Voor elk van de 298 overledenen is een boom geplant in het nu nog jonge bos. Elke boom heeft een naamplaatje. In het hart van het herinneringsbos staat een lange wand met een gedenkteken, een omhooggericht oog, waarin alle namen zijn gegraveerd. De nabestaanden hebben gezamenlijk gekozen voor het bos en monument, dat vlak naast Schiphol ligt.

Het koningspaar onthult samen met schoolkinderen uit Vijfhuizen het gedenkteken in het bos.

Besloten herdenking
Op de besloten herdenking waren premier Mark Rutte, de ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Stef Blok (Veiligheid en Justitie), de voorzitters van de beide Kamers en ambassadeurs van de landen waar de slachtoffers vandaan komen, als gast aanwezig.

Naast het koningspaar waren ook hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland aanwezig bij de herdenking.

Toespraken
Tijdens de herdenking lazen nabestaanden de namen van de slachtoffers voor en waren er enkele toespraken. Ook werd er een minuut stilte gehouden en was er muziek van de Luchtmachtkapel. Daarna volgde een defilé voor alle nabestaanden waarmee het monument symbolisch werd geopend.

Het koningspaar temidden van nabestaanden.

Video
De NOS zond de herdenking live uit via Facebook. Die video is hieronder terug te zien.

NIEUWS | VLUCHT MH17

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer vlucht mh17

Meest gelezen

Meer vlucht mh17

Lees dit ook even

Meer vlucht mh17

Please update your browser