Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

dossiers

Hou je baby maar thuis

Hou je baby maar thuis

Baby’s krijgen de eerste twee jaar zoveel stress van de crèche dat het brein beschadigd raakt. Waardoor ze later stressgevoeliger zullen zijn. Met hechtingsstoornis, angst of

depressie als resultaat. Dit zegt journalist en psycholoog Marilsa Eerkens gisteren in het programma Moraalridders. In haar boek ‘ Wat doen we met de baby?’ waarschuwt ze ouders voor die eerste twee jaar op de crèche.

Oplossing?
Natuurlijk willen wij hier ook best een langer ouderschapsverlof zoals in Scandinavië, maar tot die tijd: wat voor oplossing kunnen wij werkende vrouwen met kinderen hiervoor vinden? Of valt het allemaal wel mee en geloof je meer in de uitspraak ‘stress bij een baby, maakt ze juist tot mensen die stressbestendiger zijn’?

Bron: Moraalridders

Bezoekers lazen ook:

 

DOSSIERS

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

IreneIrene

Heel heel erg jammer dat dit boek niet standaard wordt verstrekt aan jonge vrouwen die nog niet zwanger zijn. Je kunt namelijk, als je informatie vooraf weet, tijdig de juiste voorbereidingen treffen. Jefinancieel voorbereiden op minimaal 2 jaar het op 1 inkomen doen. Nog beter zou het zijn als er wat meer erkenning voor komt voor het belangrijkste beroep voor ons voorbestaan. (Lees Ann Crittenden;The Price of Motherhood, why the most important job in the world is still the least valued) Het gemak waarmee moeders de schouders ophalen tav informatie die hen even niet uitkomt verbaast me. Ook dat de politiek er zo weinig mee doet. Uiteraard zijn er vrouwen die moeten werken maar dan ook zijn er alternatieven.De groepsgrootte is onverantwoord op een KDV. Het is frusterend als je informatie tot je krijgt en je moet concluderen;ik heb ongewild een groot risico genomen met mijn baby. Maar nu je het weet moeten op zijn minst er voor zorgen dat vrouwen en mannen die baby's op de wereld gaan zetten van deze risico's doordrongen zijn. Dus verplicht leesvoer voor iedereen die aan kinderen denkt.Bij het eerste bezoekje aan de gyn, dit boekje erbij! Stop het in de blije doos ipv die nietszeggende reclame prul. Raakten mensen maar in paniek van dit boek, het is veel en veel verontrustender dat mensen het afdoen als onzin.

AngeliqueAngelique

Voor mij werd de keus gemaakt, mijn zoon mocht omdat hij overgevoelig was voor ziektes niet naar een KDV. Ik heb mijn baan opgezegd. Wel moeilijk na jaren studie en een leuke baan. Hij bleek een heel aanhankelijk kind die niet zonder zijn moeder kon. Achteraf denk ik dat het zo moest lopen. Hierna kreeg ik nog een dochter en ze zijn beiden hun babytijd bij mij geweest dag en nacht. Ik werk nog steeds parttime (ver onder mijn niveau) maar ben blij met het resultaat. Over 2 jaar zijn ze allen op het VO en wil ik terug mijn eigen richting weer op met werk. Ja ik had ook anders gepland maar het liep zo en dat gat ik mijn cv is gevuld met de meest zware en belangrijke functie die er is : moeder zijn!

chrischris

dr. Esther Alberts (Radboud Universiteit Nijmegen) heeft onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van het stresshormoon cortisol in het speeksel van baby's. Dat was aantoonbaar hoger bij creche baby's. Een langdurig en regelmatig te hoog cortisol gehalte heeft invloed op de ontwikkeling van de baby hersenen waarvan maar liefst 50% in de eerste twee levensjaren worden aangelegd. Nu willen we graag met zijn allen carriere en kinderen, het is in de meeste gevallen dus een must om de baby naar de creche te brengen. Dan willen we zeker niet horen dat het misschien wel is minder goed is voor de ontwikkeling van het babybrein. Toch is dat vreemd want we besparen geen stuiver op de beste luiers (van natte billetjes gaat een baby huilen/stress) het beste op gebied van babyvoeding (de verpakking bezweert nl dat alle additieven zo goed zijn voor de ontwikkeling van de baby) en als onze baby wat veel huilt gaan we op babygym/zwemmen/massage. Ook vind ik het vreemd dat de werkende en dus moeders van crechebaby's onmiddelijk na het verschijnen van zo'n bericht weer roepen dat ze zelf overspannen raken als ze thuis zouden blijven met hun baby gedurende het eerste of de twee eerste levensjaren van hun baby. Of heeft dat te maken met het feit dat het krijgen van een baby toch even iets vermoeiender en stresserender is dan men van te voren had bedacht en is de werkdag een welkom uitstapje geworden? Als dat zo is dan steekt men zeker liever de kop in het zand dan dat men serieuse onderzoeken overweegt in bepaalde beslissingen. Toch raar dat we dat dan weer niet doen als het gaat om de gevaren van alcohol en drugs die schade kunnen toebrengen aan de hersenen van ons kroost als ze in hun puberteit raken. Het afwimpelen van eventuele negatieve gevolgen voor de baby gedurende creche periode is dus vooral opportuun te noemen.

Deelnemer X.Deelnemer X.

Niet iedereen heeft (gratis) oppassende oma's en opa's, daar wordt vaak ook zo lekker makkelijk over gedaan...

Lies WagenaarLies Wagenaar

Op het kinderdagverblijf waar ik werk zie ik dat er pedagogisch verantwoord gewerkt wordt. kinderen worden liefdevol en verantwoord opgevangen. kinderen krijgen, hoe jong ook, krijgen uitdagende dagbesteding aangeboden, ouders kunnen terecht met al hun vragen op het gebied van opvoeding. ik ben van mening dat we goed bezig zijn. laat de hoeksteen van de samenleving maar een beetje los en durf te vertrouwen op mensen die hun van verstaan. als je wilt leren autorijden ga je toch ook naar de beste autorijschool? nou dan..waarom dan niet als je je kind op wilt voeden naar de beste kinderopvang? Wij voeden samen met de ouders hun kind op, geweldig je hoeft het niet alleen te doen. Maak gebruik van onze jarenlange ervaring.

JeanineJeanine

Het is vooral belangrijk dat kinderen goed hechten aan de eigen ouders/opvoeders en daarnaast voldoende omgaan met andere kindjes van hun leeftijd. Kindjes krijgen van huis uit normen en waarden mee en door ze bij elkaar te zetten leren ze van elkaar ook veel en gaan ( ook op jonge leeftijd ) een eigen ik vormen. Ik denk niet dat t uitmaakt waar ze zijn, als ze zich er maar veilig kunnen voelen. Als je 1 kindje hebt en als moeder thuis blijft, is t raadzaam om andere kindjes op te zoeken. Maar beter of slechter is denk ik niet aan de orde.

AnnemiekAnnemiek

Ik ben het met je eens Susan, het lijkt wel of het onderwerp van de discussie wordt omgedraaid! Soms heb ik het gevoel dat ik er volgens anderen juist NIET goed aan doe om thuis te blijven met mijn kinderen. Alsof ik mijn kinderen niet sociaal opvoed en geen dingen kan leren. Sommigen hier doen alsof je als thuisblijfmoeder een sociaal probleem hebt zeg! Alsof ik geen andere mensen en kinderen opzoek en heel de dag thuis zit met mijn kind op schoot naar het plafond zit te staren. Hou eens op zeg! Mijn moeder was ook altijd thuis bij ons en heb echt niet het idee dat ik daardoor een buitenbeentje was en achterliep op school, helemaal niet! Stop gewoon allemaal eens met oordelen over welke situatie het beste is of niet. Alles heeft zijn voor en nadelen.Voor jezelf maar ook voor de kinderen.

SusanSusan

Hmmm sinds wanneer is het dat een thuisblijfmoeder/vader geen sociale vaardigheden meer bijbrengen?! De eeuwige discussie...doodziek word ik ervan!

NadineNadine

Ik ben het met Tamara eens dat kinderen die naar het kdvgaan veel socialer zijn.Ik vind wel dat je je kind niet 5 dagen per week naar het kdv moet brengen. Ik zeg een combinatie van thuis mama/papa en 1/2 dagen naar het kdv. Onze zoon gaat 2 dagen naar het kdv en 1 dag in de week naar opa en oma. De andere 2 dagen ben ik gewoon thuis met hem en af en toe is mijn man ook vrij op die dagen.

JojannekeJojanneke

Hou hier nou toch eindelijk eens over op, zeg. En de bron zegt genoeg.

Meer dossiers

Lees dit ook even

Please update your browser