De Correspondent X LINDAnieuws

Hoe kleding een wegwerpproduct werd: 'Een t-shirt kost evenveel als een Big Mac'

Hoe kleding een wegwerpproduct werd: 'Een t-shirt kost evenveel als een Big Mac'

LINDAnieuws en De Correspondent werken in augustus samen, we bieden de steengoede stukken van De Correspondent graag een podium. Vandaag: we kopen steeds meer kleding, voor minder geld. Hoe komt dat? 

| Lena Bril

‘Mag ik je een ietwat vervelende vraag stellen?’, schreef een lezer aan journalist Emy Demkes (De Correspondent). ‘Waarom hangen er zoveel kleren in je kast?’. Pijnlijk, maar terecht.

Prikkie

Welkom in het fast fashion-tijdperk, waarin collecties dagelijks wisselen en je evenveel betaalt voor een T-shirt als voor een kilo kipfilet of een Big Mac.

Groeien

We kopen meer kleding dan ooit, en doen er steeds korter mee. Wist je dat het aantal kledingstukken dat we gemiddeld per persoon kopen in de afgelopen veertien jaar met maar liefst zestig procent is gegroeid? En dat terwijl het aantal keer dan we een kledingstuk dragen met bijna de helft is afgenomen.

Moordende mode

Dit heeft niet alleen gevolgen voor de grootte van onze kledingkast, maar ook voor de rest van de wereld. Denk aan: toenemend verbruik van water en chemicaliën, uitbuiting van arbeiders, stijgende CO2-uitstoot en een almaar groeiende textielafvalberg.

Kledingmarkt

De grote vraag is dan ook: hoe zijn we tot dit punt gekomen? Emy Demkes vertelt op De Correspondent het verhaal van de ketens H&M, Zara en Primark, die in minder dan dertig jaar de Nederlandse kledingmarkt totaal hebben veranderd.

Lees nu op De Correspondent: Hoe kleding een wegwerpproduct werdP.S. Je kunt lid worden van de Correspondent en daar krijg je steengoede, betrouwbare journalistiek voor terug. Dit artikel krijg je echter, omdat we zowel de Correspondent als dit verhaal een podium willen geven.

SNACKS | DE CORRESPONDENT X LINDANIEUWS

Bron: De Correspondent | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer De Correspondent X LINDAnieuws

Lees dit ook even

Please update your browser