Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

LINDA.meiden Zomerboek

Waarom het volgens seksuoloog Eveline belangrijk is dat we onze borsten durven tonen

Waarom het volgens seksuoloog Eveline belangrijk is dat we onze borsten durven tonen

Vanaf morgen ligt het allereerste LINDA.meiden zomerboek in de winkel, met nogal bijzondere covermodellen: borsten. Want daar mogen we bést wel trots op zijn, vinden wij.

| Esmée Oudman

We vroegen aan seksuoloog Eveline Stallaart (35), bekend van RTL Boulevard, waarom het zo belangrijk is dat we borsten bespreekbaar maken.

Lees ook
Hier is-ie: de cover van het LINDA.meiden Zomerboek (en dít willen we ermee zeggen)

Preuts

Voor het zomerboek van LINDA.meiden zijn twee covers gemaakt. Een met een paar blote borsten en één met dezelfde borsten, ingepakt in bikini. We vinden namelijk dat er relaxter gedaan mag worden over vrouwenborsten. En dat is seksuoloog Eveline met ons eens: “We worden heel preuts met z’n allen en dat lijkt steeds erger te worden.” Volgens haar heeft dit vooral te maken met social media. Topless zonnen – enkele decennia geleden nog de gewoonste zaak van de wereld – is er voor veel vrouwen niet meer bij, omdat ze bang zijn dat ze met hun voorgevel op de foto worden gezet en het internet op geslingerd worden.

Kleine tieten of grote tepels

Op het internet vind je volop naakt, maar vaak alleen het (gefotoshopte) perfecte plaatje. “Jonge vrouwen worden hier erg onzeker van. Ze vergelijken hun borsten met de mooie, ronde exemplaren die online staan en trekken de conclusie dat ze ‘te klein’ zijn of ‘te grote tepels’ hebben”, aldus Eveline. Hierdoor besluiten deze vrouwen vaak hun borsten te bedekken, om te voorkomen dat ze maar niet beoordeeld óf veroordeeld worden. “We slaan hierin door”, vindt Eveline, “terwijl we juist moeten laten zien dat niks afwijkend is en alle borsten er mogen zijn. Als we maar de ballen hebben om ze te laten zien.”

‘Wat zijn we aan het doen?’

“Borsten worden ontzettend geseksualiseerd”, vertelt Eveline. Zo wordt op Instagram een foto met een vrouwentepel direct verwijderd. “Maar het is géén lichaamsdeel waarmee we ons voortplanten, het is een orgaan om een kind mee te voeden en daarom hartstikke natuurlijk.” Tijd en cultuur bepalen dus wat als seksueel wordt gezien. Vroeger was dat een blote enkel, zegt ze, nu is het de borst. Eveline vraagt zich af waar we mee bezig zijn. “Als je blote borsten als iets normaals beschouwt, is er ook geen discussie nodig over borstvoeding geven in het openbaar of niet.”

Lees ook
Het nieuwe LINDA.meiden Zomerboek is heter dan ooit en ligt morgen in de winkel

De keuze is aan jou

We roepen niet iedereen op om uit de kleren te gaan, maar LINDA.meiden wil duidelijk maken dat borsten gezien mogen worden, of juist niet. Die keuze is aan jou. Net als bepalen bij welke cover van het zomerboek je je goed voelt. Eveline snapt dat sommige vrouwen iets voor de verbeelding over willen laten en hun borsten willen bedekken. Wil je dat niet, dan roept de seksuoloog je op ze vooral lekker los te laten. “Het is gewoon bloot, niks anders. Wees trots op wat je hebt, daar moeten mensen het maar mee doen.”

Om 18:30 uur schuift Eveline samen met onze hoofdredacteur Yara Michels aan bij RTL Boulevard om over het Zomerboek te praten. Het LINDA.meiden Zomerboek ligt vanaf dinsdag 26 juni in de winkel. Alvast bestellen? Kan ook en wel hier.

NIEUWS | LINDA.MEIDEN | LIFESTYLE | LINDA.MEIDEN ZOMERBOEK

Bron: Eveline Stallaart | Foto: LINDA.meiden Zomerboek / Eveline Stallaart

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer LINDA.meiden Zomerboek

Lees dit ook even

Please update your browser