Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

LINDA.meiden

Francis (21): 'Mijn moeder maakte me expres ziek'

Francis (21): 'Mijn moeder maakte me expres ziek'

Zembla besteedt vanavond een uitzending aan ouders die ten onrechte verdacht worden van het syndroom Münchhausen by proxy. 

| Tim van Erp

Münchhausen by proxy is een psychiatrische aandoening waarbij moeders hun kind ziek maken om aandacht te trekken. Francis (21) groeide op met zo’n moeder. Haar verhaal was te lezen in LINDA.meiden 09.

Kiplekker in bed
“Ik herinner me talloze keren dat ik ’s ochtends wakker werd en me kiplekker voelde. Totdat mijn moeder me aankeek en zei: ‘Meiske, wat zie je bleek. Je kunt niet naar school vandaag. Je bent ziek’. Dan stopte ze me in bed en gaf ze me pilletjes”.

Blindedarm eruit
Dat werd alleen maar erger. “Eén keer ben ik zelfs met een – volgens mijn moeder – acute blindedarmontsteking opgenomen in het ziekenhuis. Hoewel mijn blindedarm er volgens het operatieverslag niet ontstoken uitzag, haalden de dokters hem toch maar weg”.

Gehoorzamen gaat automatisch
Maar in opstand komen tegen je moeder doe je niet zomaar. “Als kind vertrouw je je moeder onvoorwaardelijk. Ik was soms bang voor haar, maar voelde me vooral gekoesterd, vertelt het ‘slachtoffer’, dat voor tientallen fictieve aandoeningen naar tientallen dokters ging. Ik dacht: mama’s maken zich nu eenmaal zorgen”.

SNACKS | LINDA.MEIDEN

Bron: LINDA.meiden | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

AnnemiekeAnnemieke

Vraagje: waarom staat slachtoffer tussen aanhalingstekens? Volgens mij kunnen die wel weg...

Meer LINDA.meiden

Lees dit ook even

Please update your browser