Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

LINDA.meiden

Best confronterend: YouTube vertelt ons hoeveel tijd we in de app besteden

Best confronterend: YouTube vertelt ons hoeveel tijd we in de app besteden

Terwijl je in je bed vlogs ligt te kijken, ondertussen zien hoeveel tijd je daar eigenlijk aan besteedt. Het kan, met dank aan YouTube, die deze functie heeft gelanceerd.

| Stijn de Vries

De functie vertelt je hoeveel uren en minuten je vandaag, gisteren en de afgelopen week video’s hebt bekeken.

Tijdverspillende vlogs

En dat is best confronterend. Een lange vlog kan al makkelijk twintig minuten aantikken. Google maakte de nieuwe functie op hun website bekend. Met de geüpdatete YouTube-app kun je zelf ook zien hoeveel tijd je doorbrengt met video’s kijken. YouTube wil zo de gebruikers meer controle geven over hun gebruik. Maar video na video kijken is niet het enige wat tijdrovend is.

Instagram en Facebook

Dat eindeloze scrollen op Instagram is ook maar wát verslavend. Facebook en Instagram willen hun gebruikers er nu ook aan herinneren hoeveel tijd ze besteden op social media. De apps voeren daarom functies in die bijhouden hoe lang mensen al actief zijn. Eén van de functies is een dashboard dat aangeeft hoeveel tijd je gemiddeld op de apps besteedt. Die geeft precieze cijfers over de laatste zeven dagen. Zo kun je bekijken hoe lang het duurde tot je de vriend van je oma’s achternicht hebt gestalkt op Facebook.

Kritiek

Socialmediabedrijven als Instagram en Facebook krijgen regelmatig kritiek op de manier waarop hun pagina’s zijn ingericht. Door bijvoorbeeld eindeloos scrollen mogelijk te maken (wat iedereen herkent), zouden ze verslaving in de hand werken. In Nederland ervaren jongeren social media bovendien steeds vaker als een verslaving, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek in mei.

iOpener

Het Amerikaanse elektronicabedrijf Apple gaat nu ook jouw iPhone-gebruik onder de loep nemen. Met het nieuwe besturingssysteem iOS 12, waar nu alleen nog een bèta-versie van te downloaden is, willen ze namelijk gedetailleerde informatie geven over hoe vaak jij je telefoon gebruikt. Je kunt zelfs zien hoe vaak je ‘m oppakt en met welke apps je het langst zoet bent. De functie heet Screen Time en wordt gelanceerd als het nieuwe iOS eind dit jaar uitgebracht wordt. Nu al die bedrijven de gebruikstijd laten zien is het misschien toch handig om een notificatie te krijgen. Zo kun jij ook zien of je niet te lang op je telefoon zit. Graag eh, gedaan.

Lees ook
Bang dat je veel op social media zit? Facebook en Instagram gaan het voor je timen

NIEUWS | LINDA.MEIDEN | ACHTERGROND | TECH

Bron: Forbes | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer LINDA.meiden

Lees dit ook even

Please update your browser