Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

LINDA.167 'DIT IS MIJN LIJF'

Marjoleins dochter Emma (4) heeft leukemie: 'Je ziet je kind afbrokkelen'

Marjoleins dochter Emma (4) heeft leukemie: 'Je ziet je kind afbrokkelen'

Voor LINDA.167 ‘DIT IS MIJN LIJF’ sprak Eva Hoeke met ouders van kinderen bij wie kanker is geconstateerd. Een van die ouders is Marjolein Krijnen (36), haar dochter Emma (4) heeft leukemie.

| Boris Lemereis

Elke drie weken zullen we bellen met Marjolein om te bespreken hoe het met haar meisje gaat. Vandaag delen we ter introductie het stuk uit LINDA.167.

Lees ook
Maartjes dochter Lynn (5) heeft leukemie: ‘Ze is echt niet alleen maar zielig’

Marjolein: “Emma kreeg onverklaarbare blauwe plekken in haar hals. Ik ben verloskundige, en wist meteen: dit komt niet van het spelen. Op dinsdag prikten we bloed bij de huisarts, op woensdag kreeg ze haar eerste chemo. De artsen waren verbaasd dat ze überhaupt nog overeind stond: zó laag waren haar ijzerwaarden.”

“Voor die vlekken had ik wel gezien dat ze soms wat witjes was, maar ja, welk kind is dat niet? Inmiddels heeft Emma vijftig chemo­kuren, dertien bloedtransfusies en verschillende operaties en been­­­merg­­­puncties gehad. Haar Kanjerketting heeft driehonderd kralen – elke kraal staat voor één ingreep.”

“Het eerste halfjaar was het ergst. Door alle medicatie zie je je kind alleen maar afbrokkelen: ze had pijn, kon niet meer lopen, bleef overgeven. Op een gegeven moment was ze niet eens meer herkenbaar als ons eigen kind.”

“En die compleet nieuwe wereld waar je instapt. Al die kale koppies, die verdrietige ouders, verschrikkelijk. Nee, dat lieten we Emma niet zien. Het is lachen op de kamer, huilen op de gang.”

“Ik weet nog dat we weer gingen peuterzwemmen na het eerste heftige behandeltraject. Zegt een omaatje: ‘Nou, ze heeft wel minder haar dan d’r moeder.’ Dus ik zeg: ‘Klopt, je hebt minder haar als je kanker hebt.’ Dat gezícht.

Nu wij verder zijn in het traject kunnen wij ook anderen tot steun zijn. We zijn positief: van alle kinderen met leukemie geneest 80 procent. Er zijn zat ouders op de afdeling die met ons willen ruilen, hoe gek dat ook klinkt.”

Lees de andere gesprekken met ouders uit LINDA.167 via Blendle (€).

NIEUWS | LINDA.167 'DIT IS MIJN LIJF'

Bron: LINDA.167 'DIT IS MIJN LIJF' | Foto: LINDA167 / Jeroen Hofman

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer LINDA.167 'DIT IS MIJN LIJF'

Lees dit ook even

Please update your browser