Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

LINDA.160 het was een bizar jaar

Lerares Yvonne over armoede in de klas: 'Kinderen kunnen niet trakteren op hun verjaardag'

Lerares Yvonne over armoede in de klas: 'Kinderen kunnen niet trakteren op hun verjaardag'

In Nederland groeien 378.000 kinderen op in armoede. In de nieuwe LINDA.160 ‘HET WAS EEN BIZAR JAAR’ vertelt lerares Yvonne Stegen (40, foto) over kinderen uit arme gezinnen in haar klas.

| Vivienne Groenewoud

Ook vijf andere leerkrachten delen hun ervaringen.

Lees ook
Lerares Ingeborg over armoede in klas: ‘Een moeder vroeg afdankertjes van mijn kinderen’

Bierkratjes als stoelen
Yvonne is directeur van basisschool Manjefiek in Maastricht. “Tijdens mijn eerste jaar als leerkracht ging ik op huisbezoek. Ik kwam in een huis met beton op de vloer, afgekrabd behang en twee bierkratjes als stoelen. Ik was in shock: dat dit bestond in Nederland. Mensen proberen hun financiële problemen maar al te vaak te verbloemen. Dan heeft een kind geen enkel kledingstuk dat past bij het jaargetijde, maar nadat de kinderbijslag is gestort ineens een dure merkjas. Er zijn gezinnen geweest waar ik elke week uit eigen zak boodschappen voor deed. Maar het is een druppel op een gloeiende plaat. Je kunt ze niet allemaal helpen.”

Geen traktaties
“Als school hebben we inmiddels besloten om kinderen niet meer te laten trakteren. Steeds vaker kregen we te maken met kinderen die geen traktatie hadden, of die zeiden dat ze niet wilden trakteren. Daar prik je zo doorheen: welk kind wil nu niet zijn verjaardag vieren? Bij ons worden jarigen nu op een andere manier in het zonnetje gezet: ze mogen bijvoorbeeld de gymles organiseren.”

Schaamte
“Er is weleens een gezin bij ons op school komen douchen omdat het water was afgesloten, maar het ergste vind ik nog wel de gevallen waarbij je het niet direct ziet. De stille armoede die voortkomt uit schaamte. Hoewel kinderen daar soms niets van meekrijgen. Toen ik nog op een andere school werkte, was er een meisje aan wie ik nooit echt iets had gemerkt. Op een dag zei ik: ‘Heb je een nieuwe blouse aan?’ ‘Ja, mooi hè?’ zei ze. ‘Deze heeft papa voor me gepikt.’”

Lees alle andere verhalen van de leraren via Blendle (€).

Eén op de negen kinderen in Nederland leven in armoede. En daarom steunt De LINDA.foundation gezinnen die in financiële nood verkeren.

NIEUWS | MAGAZINE | ARMOEDE | LINDA.FOUNDATION | ALLES OVER LINDA. | LINDA.160 HET WAS EEN BIZAR JAAR

Bron: LINDA.160 'HET WAS EEN BIZAR JAAR' | Foto: LINDA.160 / Koos Breukel

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer LINDA.160 het was een bizar jaar

Lees dit ook even

Please update your browser