Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

LINDA.160 het was een bizar jaar

Leraar Volkan over armoede: 'Een leerling liet zich uit schaamte op een ander adres afzetten'

Leraar Volkan over armoede: 'Een leerling liet zich uit schaamte op een ander adres afzetten'

Eén op de negen kinderen groeit op in armoede. In de nieuwe LINDA.160 ‘HET WAS EEN BIZAR JAAR’ vertelt leraar Volkan Tasdan (37) over kinderen uit arme gezinnen in zijn klas.

| Vivienne Groenewoud

Ook vijf andere leerkrachten delen hun ervaringen.

Lees ook
Leerling tegen Nikki: Juf, waarom zat er geen cadeautje in mijn schoen?

‘Mijn sokken zijn duurder dan jouw outfit’
Volkan is docent maatschappijleer en maatschappijwetenschappen op middelbare school ’t Rijks in Bergen op Zoom. “Een klas is net een klein dorp, na een tijdje weet je alles van iedereen. Niet deelnemen aan excursies, geen telefoon, geen broodtrommel: het zijn allemaal signalen. Een leerling zei een keer tegen een meisje: ‘Mijn sokken zijn duurder dan jouw hele outfit.’ Na schooltijd heb ik ze apart aangesproken. De jongen bood zijn excuses aan, maar het meisje begon meteen te huilen.”

Schaamte
“Ze bleek ontzettend geïsoleerd, durfde nooit iemand uit te nodigen en als iemand haar thuisbracht liet ze zich uit pure schaamte op een ander adres afzetten. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben bij haar thuis langsgegaan. Niet om te zeggen: ‘Hee, jullie leven in armoe en ik ga jullie eens even oppeppen’ maar om het gesprek open te breken. De moeder leefde constant in stress en dat ging over op het kind. Ze wilde pertinent niet dat de buitenwereld het wist, maar toen ze haar geheim met mij kon delen, zag ik dat meisje opleven.”

Jij telt ook mee
“Het scheelt zo veel als je niet meer hoeft te doen alsof. De enige excursie die daarna nog kwam, heb ik voor haar betaald. Ik heb het geluk dat ik op een school werk waar kinderen met problemen direct worden opgevangen, maar als een kind er niet open over durft te zijn, kun je niets. Daarom is het zo belangrijk dat de schaamte wordt weggenomen. Niet de nieuwste kleding kunnen dragen is één ding, maar rondlopen met een geheim isoleert je. We moeten zulke kinderen laten voelen: jij telt ook mee.”

Lees alle andere verhalen van de leraren via Blendle (€).

Eén op de negen kinderen in Nederland leven in armoede. En daarom steunt De LINDA.foundation gezinnen die in financiële nood verkeren.

NIEUWS | MAGAZINE | ARMOEDE | LINDA.FOUNDATION | ALLES OVER LINDA. | LINDA.160 HET WAS EEN BIZAR JAAR

Bron: LINDA.160 'HET WAS EEN BIZAR JAAR' | Foto: LINDA.160 / Koos Breukel

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer LINDA.160 het was een bizar jaar

Lees dit ook even

Please update your browser