Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Eetstoornissen: maskers af

Dit vinden andere media en twitteraars van LINDA.tv's 'Eetstoornissen: maskers af'

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan, maar LINDA.tv heeft in samenwerking met Videoland een nieuwe serie gelanceerd: ‘Eetstoornissen: maskers af’. En daar wordt door verschillende media op gereageerd.

| Yara Mureau

We willen de reacties natuurlijk graag even met jullie delen.

‘Eetstoornissen: maskers af’

Maar eerst even terug. Want wat houdt de serie precies in? Eetstoornissen: maskers af is een documentaire-reeks van Jessica Villerius, bekend van de docu Emma wil LevenHet zijn bijzondere portretten van vrouwen voor wie eten een obsessie is. Zo zagen we Sanne (29), die al veertien jaar kampt met Anorexia Nervosa en met extreme bewegingsdrang. Ook Manon (29) heeft een eetstoornis. Zij kampt met orthorexia en extreme bewegingsdrang. In totaal zijn er vier mini-docu’s, waarvan nu dus al twee korte versies te zien zijn op LINDA.tv.

‘NRC’

Eetstoornissen: maskers af, raakt niet alleen de gevoelige snaar van ons, maar ook van andere media. Zo schrijft NRC-columnist Hans Beerekamp er het volgende over: ‘Eetstoornissen: maskers af komt tot de kern van een eetstoornis. In het algemeen ben ik geen groot liefhebber van het op televisie breed uitmeten van het psychische ravijn waar je met een beetje pech in kunt belanden. Ook de therapieën en het jargon van de behandelaars zijn wellicht minder geschikt voor publieke vertoning. Maar door het gebruik van titelkaarten die zakelijk grote drama’s samenvatten en soms ook melden dat de volgende sessie te ver ging om gefilmd te kunnen worden, vind ik in dit geval de schending van het privédomein meer dan acceptabel. Dit is geen voyeurisme maar dient een doel, om ons te laten begrijpen dat eetstoornissen niet alleen levensgevaarlijk zijn, maar soms ook slechts het topje van een ijsberg.’

‘Proud2beme’

Online platform Proud2beme schrijft dat de documentaire ‘de lelijkheid en het ongrijpbare’ van een eetstoornis heel goed laat zien. ‘Het is geen geromantiseerd beeld van een ziek, dun meisje dat veel zorg en liefde krijgt om maar te genezen. Ook komt het niet op me over als een sensatieverhaal. Het is gewoonweg de keiharde werkelijkheid. Je ziet ook hoe die eetstoornis alles kapot maakt. Zowel je lichaam, als je hoofd, als je relaties, als je identiteit. Het is goed dat er ook andere eetstoornissen worden uitgelicht.’

En dit vinden Twitteraars

Buiten de media om wordt er ook veel gesproken over de serie, zoals op Twitter.

Lees ook
Dit is het verhaal van Manon (29) uit ‘Eetstoornissen: maskers af’

VIDEO'S | NIEUWS | EETSTOORNISSEN: MASKERS AF

Bron: LINDAnieuws/NRC/Twitter/Proud2beme | Foto: LINDAnieuws

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Eetstoornissen: maskers af

Lees dit ook even

Please update your browser