#BEAUTYGEHEIM

Wacht, wát? Crème gemaakt van je eigen DNA: expert legt uit of (en hoe) het werkt

Wacht, wát? Crème gemaakt van je eigen DNA: expert legt uit of (en hoe) het werkt

Maandagavond vroegen wij BN’ers op de Edisons naar hun beautygeheimen. We stonden nogal te kijken van het geheim van Marco Borsato, die crème op basis van zijn eigen DNA gebruikt.

| Tim van Erp

Daar wilden we het fijne van weten en daarom belden we met dermatoloog en woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie, Menno Gaastra.

Lees ook
Van DNA-crème tot gouden tanden: 12 x BN’ers op de Edisons over hún beautygeheimen

Crème op DNA-basis: wát?

“Het is eigenlijk een soort CSI”, zegt Menno (54). “Je staat wangslijmvlies af en op basis daarvan – van jouw erfelijke materiaal dus – wordt een crème gemaakt. Daarvoor wordt gekeken naar de aanleg van jouw huid, hoe vochtig die is bijvoorbeeld, of wat de zwakke punten ervan zijn waardoor-ie snel veroudert.” Voor het afstaan van je wangslijmvlies hoef je trouwens niet naar het ziekenhuis: dat kan gewoon in cosmeticazaken die zo’n crème verkopen.

Menno:

DNA crème Menno Gaastra

En wat betaal je daarvoor?

“De crème is iets voor de happy few: hij is heel duur”, zegt Menno. Uit een zoektochtje op internet blijkt dat je al snel een paar honderd euro kwijt bent voor een potje (inclusief DNA-afname, dat dan weer wel). Populair is-ie onder die happy few wel, want: “Het gepersonaliseerde medicijn is heel erg in nu. We praten bij cosmetica altijd voor een grote groep, maar niet over wat voor jou persoonlijk werkt. Nu kan gezegd worden: dít is voor jou het meest geschikt.”

Wérkt het ook?

Menno: “Keihard beweren dat dit werkt is volksverlakkerij. Het is maatwerk en het is in de cosmetiek nog erg onduidelijk of dat effect heeft. Het zou wel kunnen dat we daar over een paar jaar veel meer over kunnen zeggen, maar dan weten we alsnog niet of het ook op de lange termijn zou werken. Misschien moet je dit wel twintig jaar opsmeren voor het effect heeft.”

Hoe zit dat voor andere anti-verouderingsproducten?

“Per dag verdwijnt er een halve tot driekwart liter vocht uit je huid; wat heel veel crèmes en zalfjes doen, is zorgen dat je huid dat vocht vasthoudt”, legt Menno uit. “Hoe meer vocht je huid vasthoudt, hoe jonger die lijkt. Maar die anti-veroudering is tijdelijk; zodra je stopt met smeren, laat je huid ’t vocht weer los. Bovendien heeft het alleen effect op de fijne rimpeltjes, die eventjes minder diep worden. Bij grote rimpels ga je echt geen verschil zien.”

Lees ook
Deze professor legt uit hoe je huidveroudering het beste tegen kunt gaan

Is er dan niks dat blijvend werkt?

Echt permanent niet, maar crèmes waarin vitamine A-zuur zit, tonen duidelijker effect. “Dat zuur geeft een lichte irritatie aan de huid. Net als wanneer je door een mug gestoken wordt eigenlijk. Dan wordt je huid dik en rood. Dat is ook nu zo, maar veel minder erg. Je ziet de irritatie alleen door een microscoop, maar op normale schaal lijkt je huid dikker, voller en jonger.” Maar wat écht effect heeft, is je huid niet te veel blootstellen aan zonlicht. “Door de zon veroudert onze huid het snelst. Mensen met meer pigment, zien er daarom vaak langer jonger uit; dat komt omdat de huid beter beschermd is tegen de zon omdat die donkerder van kleur is.”

En botox?

Dat moet je natuurlijk ook herhaaldelijk opnieuw laten doen, maar een tegenstander is Menno zéker niet. “Ik gebruik het zelf ook, één à twee keer per jaar tegen mijn fronsrimpels. Het is een natuurlijk middel, dat bovendien goed werkt. Maar ook hier moet je het goed overleggen met iemand met kennis van zaken, en er niet in doorschieten.”

Lees ook
6 tips als je botox overweegt van ‘rimpelkoningin’ Maaike

Hou ‘m niet voor jezelf. Deel jouw beautytip hier en maak kans op 1 van de 250 beauty goodiebags t.w.v. € 350.

Ook Linda de Mol zelf deelt in het kader van LINDA. 163 háár beautygeheim:

Shop nu de fijnste producten van de Bijenkorf uit LINDA.163 ‘HET MAG WAT KOSTEN’.

NIEUWS | BEKEND | INTERVIEW | #BEAUTYGEHEIM | LINDA.163 HET MAG WAT KOSTEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: Aangeleverd

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer #BEAUTYGEHEIM

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser