Shirma: ‘collega’s vragen altijd om mijn recepten’

Eetleven

Shirma: ‘collega’s vragen altijd om mijn recepten’

Naast zingen is ook koken al jaren haar grote liefde. Zangeres Shirma Rouse (43): “Als ik het zelf maak, weet ik precies wat ik eet.”

De beste zangeres van Nederland heeft een eigen show op 24Kitchen en ze schreef een tweede kookboek.
“Eten en muziek zijn mijn grote liefdes. Het lijkt voor veel mensen dat ik nu pas met eten bezig ben, maar ik heb jarenlang events georganiseerd waarbij ik kookte én optrad met mijn band. Altijd uitverkocht. En collega’s vragen continu om mijn recepten.”

Wat maak je als je goede vriendin Anouk komt eten?
“Dan kook ik vegan en zo clean mogelijk. Vooraf een lekker pompoensoepje met kokosmelk en koriander. Een porto­bello gevuld met verschillende geroosterde groenten en vegan cheddar erop. Erbij wat kokosrijst en gebakken banaan. Als toetje een watermeloensorbet of passievrucht met ananas. Bij de thee haal ik veganistische brownies bij Bakkerij Koekela in Rotterdam.”

Kook je voor jezelf ook vaak uitgebreid?
“Het liefst wel, maar op dit moment ben ik vanwege mijn drukke schema toch vooral een mealprepper. Op zondag kook ik voor de hele week. Gegrilde kipschnitzels, gewokte spitskool met gember en knoflook, gebakken bloemkoolnasi en zelf­gemaakt koolhydraatarm brood uit de oven. Ik verdeel alles over bakjes en zet ze in de ijskast. Alleen nog maar opwarmen. Ik weet precies wat ik eet en dat het lekker is.”

Hoe weersta je de verleiding om te gaan schransen als je na een optreden thuiskomt?
“Al is het drie uur’s nachts, ik heb iets warms nodig. Daarom heb ik altijd eieren in huis. Die kook of roerbak ik even. Of ik maak een kom havermoutpap met havermelk. Beetje nootmuskaat, kaneel en een paar druppels vanille erbij. Heerlijk.”

Ons interview vindt plaats bij restaurant Yolo in Rotterdam. Waarom?
“Dit is een heel feestelijke tent. Als ik jarig ben of iets te vieren heb, reserveer ik altijd hier. Maar ook als ik niks te vieren heb; het is echt mijn favoriete plek. Het terras kijkt uit op het water, het eten is consequent waanzinnig goed en het personeel altijd opgewekt. Van de lichtgegaarde tonijnlollies met sesam en wasabimayonaise kan ik er wel tien op.”

Voor het eerst sinds covid treed je dit najaar weer op in Japan. Daar kun je ook geweldig eten.
“Ooit trakteerde ik mezelf na een serie optredens in Japan op drie dagen massages, spa’s en heerlijk eten in het bergdorp Hakone. Terwijl het buiten vroor, zat ik met mijn voeten in een warme, natuurlijke bron. De nacht was pikzwart en de sterren schitterden zo fel en dichtbij dat het bijna leek alsof ik ze kon vastpakken. Op dat moment werd er een schaal uiterst verfijnde amuses geserveerd, van gefrituurde oesters met gele wasabi tot meesterlijke sushi. Het was magisch. Zoiets wil ik nog wel een keer.”