LINDA.lijnt

Su-Anne blogt: 'Ik realiseerde me dat ik een stok achter de deur nodig had '

Su-Anne blogt: 'Ik realiseerde me dat ik een stok achter de deur nodig had '

Su-Anne (35) uit Nijmegen deed een sportopleiding en studeerde fysiotherapie, maar is tóch te zwaar. Nu wil ze wat kilo’s kwijt en blogt daarover voor LINDA.lijnt. Vandaag blog #1.

| Su-Anne van Waes

Su-Anne volgt het speciale LINDA.lijnt-programma van Fitchannel.com en houdt je op de hoogte van haar afvalpoging.

Blog #2 woensdag 22 maart: mijn stok
Het is maandagochtend 07.30 uur en ik sta in de sportschool in Nijmegen. Mijn personal trainer zegt mijn naam voluit. Ja inderdaad, je leest het goed: een personal trainer.

Na twee jaar klungelen met vragen zoals: welke sport zal ik gaan doen, wanneer zal ik gaan sporten, met wie ga ik sporten en hoe lang, ontdekte ik dat het stellen van al die vragen een mooie afleiding was om vooral níet te hoeven sporten. Ik was immers nog ‘hard aan het nadenken’ over hoe ik het allemaal ging vormgeven (in de volksmond noemt dit ook wel uitstel- of struisvogelgedrag).

Dat zette me aan het denken. Ik realiseerde me dat ik een stok achter de deur nodig had om gedisciplineerd te kunnen sporten. In december woog ik 74 kilo en nog belangrijker: ik voelde me fysiek niet fit. Na wikken en wegen heb ik besloten dat voor mij een personal trainer het beste werkt. Hij biedt me continuïteit, hij mat me af en moedigt me aan. Duur? Ja! Het is een hele investering maar ik heb met mijn portemonnee afgesproken dat ik het terugbetaald krijg in natura.

Met mijn trainer Martijn train ik sinds januari twee keer per week dertig minuten. Dat scheelt mij geld en in een half uur samen bereiken we meer dan ik alleen zou doen. Of nog erger, als ik helemaal niet zou hebben gesport. Daarnaast train ik nog twee keer per week thuis voor de buis met Fitchannel onder begeleiding van Mark Tuitert. Ondertussen weeg ik 69 kilo en voel ik me fitter worden met Martijn en Mark. M&M’s, maar dan anders.

En zo ging ik dus vorige week helemaal stuk tijdens de laatste minuten van mijn training. Ik wist niet of ik nu moest opgeven of moest overgeven. Tot Martijn op een strenge toon zei: “Kom op, Su-Anne.” Aaiiii. Mensen die ineens je naam voluit én streng gaan zeggen. Toch maar even doorzetten want die ene extra squat zat er inderdaad toch nog in. Ik realiseerde me dat Martijn precies deed waar ik voor gekozen had: een stok die goed klemt, maar niet slaat.

Wat is jouw stok achter de deur?

Lees ook
Linda de Mol over LINDA.lijnt in ‘AD’: ‘Eten is gewoon mijn zwakke plek’

Blog #1 maandag 20 maart: zandhappen
Laten we even bij het begin beginnen. Mijn kleurtje heb ik 35 jaar geleden opgedaan in mijn geboorteland Sri Lanka en mijn naam Su-Anne heb ik gekregen van mijn lieve Nederlandse adoptieouders. Ik vul mijn leven met een fulltime baan als onderwijsadviseur, etentjes en verre reizen waarover ik schrijf op mijn blog My TravelMind.

Gek genoeg draait mijn leven om de thema’s ‘sport’ en ‘gezonde leefstijl’. Ik heb de sportopleiding CIOS afgerond, ben van oorsprong fysiotherapeut en werkte tien jaar als docent op een sportinstituut. En word (heel irritant) alleen maar omringd door vrienden die allemaal uitermate sportief, gedisciplineerd en (af)getraind zijn.

Maar ík ben te zwaar. Ik ben 1 meter 60 en weeg nu 69 kilo. Deze zomer wil ik graag onder de 60 kilo uitkomen.

De afgelopen twee jaar heb ik mijn kop in het zand gestoken. Na een paar jaar zandhappen zag ik de kilo’s aan mijn lijf vliegen. Je zult het aan de foto’s niet meteen kwalificeren als overgewicht, maar met tien kilo lichter zat ik beter in mijn vel. Zonde, want onder mijn extra kilo’s zit een rank Aziatisch lijf; veel potentie voor een killerbody.

In alle eerlijkheid ben ik niet zo gebrand op die tien kilo eraf, maar meer op het gevoel achter de cijfers, namelijk: een fit en gezond lichaam voor de lange termijn. Dat laat zich slecht uitdrukken in kilogrammen op de weegschaal, maar meer in hoe ik me voel in mijn hoofd, mijn lijf en mijn kleding.

Die gevoelens en mijn ervaringen ga ik komende weken met jou delen. Wellicht herken je iets in mijn blogs of inspireert het je. Een beetje spannend vind ik het wel. Maar ach… Het stelt me gerust dat veel mensen mijn worstelingen zullen herkennen.

Op deze foto uit 2013 in Bolivia ben ik 10 kilo lichter.

Su-Anne in Zuid-Amerika

Hier kijk ik uit over eilanden in Indonesië in januari 2017 (bring me back!).

Su-Anne in Indonesië

Meer Su-Anne? Check haar Instagram.

Lees ook
11 x prangende vragen (en de antwoorden daarop) over LINDA.lijnt

Linda de Mol gaat afvallen. En jij kunt met haar meedoen. Meld je hier aan voor LINDA.lijnt en maak kans op een ontbijt op het LINDA.festival (10 & 11 juni). Bekijk Linda’s persoonlijke vlogs op LINDA.tv, like de Facebookpagina van LINDA.lijnt en gebruik #lindalijnt en #houvol op social.

SNACKS | LIFESTYLE | LINDA.LIJNT

Bron: LINDAnieuws | Foto: Aangeleverd

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer LINDA.lijnt

Meest gelezen

Meer LINDA.lijnt

Speciaal voor jou

Meer LINDA.lijnt

Please update your browser