LINDA.meiden

De passie van Tess Posthumus: bartending

De passie van Tess Posthumus: bartending

LINDA.meiden blogster Marijn Baar interviewt jong, aanstormend talent. Deze week: het leven van bartender Tess Posthumus (25) die met haar lekkere cocktails de ene na de andere prijs in de wacht sleept. Wat is haar geheim?

Passie voor mixen
Een student die als bijbaantje in de horeca werkt, dat is op zich niet zo bijzonder. In het geval van Tess ligt dat toch iets anders. Sinds ze gevraagd werd om bij Door 74 achter de bar te gaan staan, ontdekte ze haar passie voor het mixen van de allerlekkerste cocktails.

Zestig cocktails per uur
Daar bleek ze bijzonder goed in te zijn; ze sleept de ene na de andere prijs in de wacht, mixt zo’n zestig cocktails per uur en geeft workshops aan bartenders in spé. Verder heeft haar bachelor Media en Cultuur net op zak en werkt ook nog eens als model. Hoe doet ze dat toch allemaal? Voor LINDA. meiden stelden we een paar vragen aan deze bijzondere barvrouw.

Je hebt een niet heel gewone bijbaan, hoe ben je achter de bar terecht gekomen?
‘Ik was altijd al geïnteresseerd in de horeca en ging zodra het kon vaak op stap. Ik werkte bij Immoral Concepts, een geweldig bedrijf dat fingerfood en cocktails verzorgde op events van onder andere MTV Networks en Porsche. Nadat ik naar Amsterdam verhuisde heb ik ook veel verschillende bijbaantjes in de horeca gehad, van restaurants tot bruine kroeg. Vier jaar geleden raakte ik een beetje verveeld en ging ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Het toenmalige vriendje van een vriendin van mij werkte bij cocktailbar Door 74. Op een avond raakte ik met hem aan de praat. Hij nodigde mij uit voor een drankje bij hem aan de bar. Zo gezegd, zo gedaan. Ik ben een avond langs gegaan met wat vrienden en heb toen gezellig met hem en de headbartender gepraat. Niks serieus, niet over werk, gewoon making conversation. De volgende ochtend was ik dan ook blij verrast dat de baas mij belde of ik niet bij Door 74 wilde komen werken. Omdat ik nog niet veel van cocktails af wist, begon ik op de vloer in de bediening. Intern hebben ze me toen opgeleid tot de bartender die ik nu ben.’

Wat is het leukst aan het werken in een (cocktail)bar en wat is het stomst?
‘Het leukste is dat ik mijn creativiteit en energie er goed in kwijt kan. Ik ben continu bezig met het samenbrengen van verschillende smaken, terwijl ik ook mijn gasten entertain en contact met hen heb. Het grote verschil tussen een bartender en een chef: ik zie gelijk de reactie van de gasten op mijn creaties. Heerlijk! En het stomst? Opruimen na een lange nacht. Ik heb echt een hekel aan het schoonmaakwerk.’

Wat is er bijzonder aan het maken van een cocktail?
‘Bijzonder? Je moet er veel liefde in stoppen…’

Studeren, freelancen, veel reizen en ’s nachts werken, dat klinkt niet als een rustig bestaan. Hoe combineer je dat allemaal?
‘Ha, niet! Ik heb helaas heel vaak hele leuke jobs af moeten wijzen omdat ik van de Universiteit van Amsterdam een verplichte aanwezigheid voor lessen heb. Per vak mag ik maar twee lessen missen en helaas zit ik vaak aan mijn taks. Verder werk ik ontzettend vaak aan mijn presentaties tijdens de les of in het vliegtuig. Multitasken is het toverwoord.’

Als je zou moeten kiezen: iets met je studie doen óf verder in de horeca, waar zou je dan voor gaan?
‘De horeca. Gelukkig zie ik het niet als iets waar ik tussen moet kiezen. Ik heb de bachelor Mediastudies afgerond en momenteel ben ik bezig met het afronden van de master Sociologie. Van beide studies heb ik steeds meer profijt. Ik denk dat dat in de toekomst alleen nog maar meer gaat worden.’

Hoe is het om als vrouw in een mannenwereld te werken (en die mannen dan ook regelmatig te verslaan)?
‘Heerlijk! Ik krijg deze vraag best vaak maar ik moet je zeggen dat ik er nooit zo bij stil sta. Natuurlijk is het een mannenwereld en zijn bartenders in het algemeen haantjes. Er is een grote behoefte aan vrouwelijke bartenders en ik wil de vrouwen die dit zien zitten dan ook zeker adviseren om zich niet te laten ontmoedigen door het mannenwereldje. Natuurlijk krijg ik wel eens een stroeve fles niet open, maar gelukkig heb ik altijd wel een sterke man aan de bar zitten die deze taak graag van me overneemt. Vaak om zijn spierkracht aan zijn date te showen, dat wel. Wat betreft het verslaan van de mannelijke bartenders: ik denk dat het feit dat ik een vrouw ben zeker in mijn voordeel werkt. Stel je voor, er is een wedstrijd en er doen 25 bartenders mee. Daarvan zijn er slechts twee vrouw. Dan worden die vrouwen sowieso onthouden. Natuurlijk moeten ze dan geen stomme fouten maken, want die vallen wel extra op.’

Voel je je daardoor wel eens onzeker en zo ja: hoe ga je daarmee om?
‘Ik voel me nooit onzeker als vrouwelijke bartender. Het komt echter wel eens voor dat een gast advies wil over whiskey’s en dit niet aan mij maar aan een newby vraagt, omdat dat toevallig een man is. Ach, your loss denk ik dan altijd maar.’  

Als bartender sta je vaak in het middelpunt van de belangstelling. Vind je dat fijn, of eerder vervelend?
‘Een half jaar geleden heb ik een interview gedaan over mijn zeven zonden. Ik ben er toen achter gekomen dat ik wat bartending betreft best ijdel ben. Ik vind die aandacht namelijk wel leuk.’

Wat voor boeken en films lees en kijk je op dit moment?
‘Ik lees in mijn vrije tijd geen fictieve verhalen, maar boeken waar ik iets van leer. Op dit moment is dat What every body is saying, van Joe Navarro. Het is een boek over lichaamstaal en tot nu toe best interessant. Over dit onderwerp zijn de werken van Allan & Barbara Pease ook aan te raden. Films mogen wat mij betreft wel fictief zijn, als het maar geen horror is. Het genre ligt het helemaal aan mijn bui op dat moment, maar Human Nature, Jeux d’Enfants en de films van Tim Burton zijn toch wel mijn favoriet. Ook houd ik erg van series. Helaas ben ik net klaar met Dexter. Gelukkig zijn die nachtmerries nu ook over.’

Wat is je favoriete cocktail?
‘Ik heb een top tien, maar mijn absolute lievelingscocktail is de Corpse Reviver #2. Dit is een friszure cocktail met een kick, gemaakt van een combinatie van gin, Lillet Blanc (gefermenteerde witte wijn), Cointreau en vers citroensap met een heel klein beetje absinth.’

Wat is je guilty pleasure?
‘De cd Hitzone 3, truffelpepernoten en het tv programma Extreme Home Makeover (ja, hierbij moet ik soms huilen, sttt).’

Als je andere meiden advies zou moeten geven over hoe ze hun dromen het beste waar kunnen maken, wat zou dat dan zijn?
‘Probeer jezelf altijd te blijven verbeteren. Lees, leer en kijk de kunst af bij jouw grote voorbeelden. Ook geloof ik heel erg in karma dus ook al word jij er niet direct beter van, probeer altijd behulpzaam en goed voor een ander te zijn. What goes around, comes around.’

Over tien jaar…
‘…hoop ik gelukkig te zijn en nog steeds actief in de horeca. Als ik groot droom zou ik het liefst mijn eigen programma op 24Kitchen hebben en een aantal mooie zaken in Amsterdam.’

Meer weten over Tess? Neem dan eens een kijkje op haar website.

Foto: Sensez

SNACKS | LINDA.MEIDEN

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer LINDA.meiden

Meest gelezen

Meer LINDA.meiden

Speciaal voor jou

Meer LINDA.meiden

Please update your browser